Com seria el Ple municipal amb els resultats de diumenge?

Els canvis més importants els trobaríem amb Junts i VOX, que obtindrien 3 regidors cadascun

En primer lloc, volem deixar molt clar que les eleccions al Parlament de Catalunya no tenen molt a veure amb unes eleccions municipals. De fet, als comicis catalans han concorregut partits diferents dels que ho fan a Rubí i, al mateix temps, en unes locals molta gent valora més la persona que encapçala una llista que les sigles que representa. Tanmateix, des del TOT Rubí hem volgut fer l’exercici d’imaginar-nos com seria el Ple municipal de la nostra ciutat amb els resultats d’aquest diumenge.

El PSC es mantindria al capdavant del Consistori amb 9 regidors, un menys dels que té ara. Per tant, el socialista Miguel Ángel Romero quedaria fora del Consistori. També perdria un regidor la segona força més votada, ERC. Passaria dels 7 edils actuals a 6, i, per tant, Òscar Arnáiz perdria la seva cadira a la sala Enric Vergés.

Els canvis més importants els trobaríem amb Junts i VOX, que obtindrien 3 regidors cadascun. Recordem que cap de les dues formacions no va obtenir representació en els passats comicis: Junts va sumar un 4,34% dels sufragis, i VOX, un 2,25%. D’aquesta manera, Jaume Buscallà, Laura Vert i Sònia Jorba serien regidors de Junts; i Vanessa Garrido, Andrés Pérez i José María Torrente representarien VOX al Ple de Rubí. Els resultats de Junts encara podrien ser millors si suméssim els vots del PDeCAT.

En Comú Podem (ECP) passaria de la tercera posició actual a aquesta cinquena posició hipotètica i ho faria amb 2 regidors, un menys que ara. Per tant, Pau Navarro quedaria fora del Consistori. Ciutadans també perdria una de les tres cadires que té ara, ocupada per Yasmina Sánchez.

La CUP i el PP no van arribar diumenge al 5% dels vots i, per tant, això els deixaria fora del Ple. En el cas dels populars, és el mateix que va succeir en les eleccions municipals de 2019. En canvi, l’AUP (formació que va més enllà de la CUP) perdria la seva actual representació, en mans de la regidora Betlem Cañizar.

Gràfic de com seria el ple municipal amb els resultats electorals del 14-F.

Un escenari polític sensiblement diferent a l’actual

Aquesta simulació del Ple ens dibuixa un govern més inestable, ja que PSC i ECP només sumarien 11 regidors i, per tant, quedarien a dues cadires de la majoria (13 regidors). L’independentisme també quedaria lluny de la majoria, tot i que aconseguiria sumar un regidor més: passaria dels 8 actuals (7 d’ERC més 1 de l’AUP) a 9 (6 d’ERC i 3 de Junts). A més, l’extrema dreta entraria al Consistori com a conseqüència dels tres hipotètics regidors de VOX, una situació que es va aconseguir evitar l’any 2019.

Cal tenir en compte que en aquesta simulació no s’ha pogut tenir en compte Veïns per Rubí, formació municipalista sense vinculacions amb cap formació d’àmbit nacional. Toni Garcia és l’únic representant d’aquest partit al Ple.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.