La Taula de la Memòria Històrica celebra la segona reunió des de la seva creació

La nova Regidoria de Memòria Històrica s'hi ha presentat i ha donat a conèixer les principals línies de treball que impulsarà

La Taula de la Memòria Històrica ha celebrat aquest dilluns 16 de desembre al Castell de Rubí la segona reunió des que es va constituir el passat febrer. La trobada de l'òrgan, format per representants dels grups municipals, entitats relacionades amb aquesta temàtica, historiadors locals i personal tècnic de l’Arxiu i del Museu Municipal, ha servit per donar a conèixer la recentment creada regidoria d’aquest àmbit i les principals actuacions que pretén dur a terme.

Ha sigut el regidor de Memòria Història, Pau Navarro, qui ha exposat quins seran els dos eixos temàtics que seguirà la regidoria: les persones deportades, d’una banda, i la recuperació i reparació de la memòria històrica a Rubí, de l’altra. Navarro ha expressat que “durant l’any 2020, es crearà la base per treballar la resta de mandat amb rigor, solidesa, participació, planificació i tots els elements de justícia, reparació i dignificació pel que fa a la Memòria Històrica de la nostra ciutat”.

Pel que fa a les persones deportades, com és el cas de Neus Català, última supervivent catalana de l'Holocaust nazi que va viure més de dues dècades a Rubí, s’ha explicat l’adhesió a la Xarxa de memòria i prevenció del feixisme Mai Més aprovada pel ple municipal. En aquesta mateixa direcció, la col·locació de les plaques commemoratives Stolpersteine a la ciutat es preveu per la primavera del 2020.

Per garantir la reparació de la memòria històrica, la taula i la regidoria també treballaran en la detecció de la simbologia franquista que encara queda a la ciutat i emprendran els corresponents procediments administratius per a la seva retirada definitiva. 

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha presidit la taula i ha remarcat la voluntat d’aprofundir en la memòria històrica de la ciutat: “La creació d’aquesta nova regidoria respon a la voluntat de continuar la tasca engegada des de l’àrea de Cultura i poder anar més enllà engegant nous projectes”.