Toni Garcia, VR: “El potencial de Rubí és molt gran però no en mans de qui està"

La formació veïnal ha mantingut la representació de l'anterior mandat amb un regidor al Ple

Toni Garcia, portaveu de Veïns per Rubí, serà en aquest mandat un dels regidors 'repetidors' després de validar amb els resultats electorals el seu lloc al Ple. Des de l'experiència del mandat anterior però amb moltes ganes de seguir treballant per la ciutat, parlem amb el representant de la formació veïnal de com es plantegen els pròxims 4 anys.

 

Com encareu aquest nou mandat des de VR?

L’encarem amb la mateixa representació que teníem, és veritat que per molt poquet no vam aconseguir un segon regidor, però dins de la mateixa dinàmica. Nosaltres serem oposició segur i la nostra feina serà fer control i fiscalització de l’acció de govern i plantejar propostes a través de les mocions als plens municipals i d’aquesta manera intentar que part del nostre programa electoral tiri endavant, ni que sigui fent propostes constructives que puguin ser recolzades amb el suport majoritari del Ple.

 

Ja en la sessió del mes de juliol vam veure una gran demanda ciutadana impulsada per Veïns per Rubí, com era la piscina d’estiu, que va aconseguir el suport de tots els grups municipals. Teniu l’esperança que finalment s’arribi a fer?

És un projecte de ciutat necessari, com molts més perquè de fet, es va iniciar el mandat anterior la redacció del Pla d’Equipaments, que, en condicions normals, hauria d’estar en vigor perquè fins i tot hi havia uns terminis molt clars de quan havia d’entrar en vigor i fa uns dos anys que hauria d’estar-ho i va quedar aturat com tantes altres coses que s’inicien en aquesta ciutat i que queden aturades. Per tant, això de la piscina municipal, aquest equipament en concret havia d’anar dins del Pla d’Equipaments, com molts altres. Nosaltres esperem que s’acabi complint, acaba d’iniciar el mandat i el que nosaltres hem plantejat és iniciar la planificació. Això no vol dir que això sigui per demà passat però sí que en un mandat hi ha temps perquè es pugui iniciar una planificació, iniciar la redacció, licitar l’execució i que en quatre anys es pot tenir i hi ha diferents llocs de la ciutat que podrien ser llocs adequats però que en qualsevol cas això s’hauria d’estudiar en aquesta planificació. Per això nosaltres tampoc assenyalem cap lloc perquè possiblement ens equivoquem i hi ha llocs que són millors o són més adequats.

Esperança en l’acció de govern? Ja els coneixem d’aquests 4 anys i no som optimistes en general en res que no sigui actuacions concretes que depenen de contractar un extern, com Los 40 Principales, que implica un contracte directe, que no requereix massa gestió a nivell d’àmbit municipal i tècnic i poca cosa més. En aquests quatre anys es faran coses, perquè en quatre anys es poden fer coses i hi ha pressupost, la situació de l’Ajuntament de l’endeutament és molt baixa però capacitat de gestió política no la veiem. Per nosaltres seran 4 anys més perduts, segurament. Això no treu que es faran algunes coses perquè hi ha pressupost per fer coses.

 

En aquest sentit, ets un dels ‘repetidors’ del Ple, és l’experiència un grau?

Sí, perquè en aquest sentit ja veiem com va funcionar l’Equip de Govern en el mandat anterior i per això aquest grau de desconfiança. Ells seguiran la mateixa línia perquè el nucli dur del govern és el mateix i qui mana és qui mana i està molt clar i el tarannà, la manera de fer, la manera de dialogar o de no dialogar, serà la mateixa. Ells han demostrat ja d’inici que continuen fent les coses de la mateixa manera. Intenten aconseguir 13 vots, que és el que feien el mandat anterior, i així continuaran fent. Ara tenen els Comuns per fer de crossa i abans tenien els Cs, PP i no adscrits. A la que tinguin 13 vots tiraran endavant sense complir acords o complint parcialment. Entenem que els hi és igual. Ells volen mantenir-se al govern a qualsevol preu i així ho faran.

 

Durant el Ple de juliol et vam poder veure molt crític amb ECP, ells han afirmat que no seran la crossa de ningú, com ho veieu des de VR?

Ells ho diuen perquè, òbviament, no poden dir una altra cosa però la realitat amb la gent que hi ha al PSC a la ciutat de Rubí és la que és i ells no canviaran i tampoc ho necessiten. Una vegada estigui aprovat el pressupost de 2020, no necessitaran als Comuns per res. Perquè poden tirar endavant sense cap suport els dos segons pressupostos, el de 2021 i el de 2022 amb una moció de confiança. La moció de censura ja és impossible, ni en cas extrem, perquè ja si hi havia cert grau de confiança entre els grups de l’oposició, ara ja no hi ha, perquè la proposta que hi havia sobre la taula era intentar condicionar l’acció de govern amb propostes sent 15 regidors i regidores però no amb aquest plantejament que l’únic que fas és que el PSC continuï fent com ha fet sempre i una vegada aprovat el pressupost de 2020 no necessiten a ningú, tampoc als Comuns. Per tant, estan fent el paper de ‘tonto útil’ que va fer Ciutadans i PP en el mandat anterior. Entenem que així serà per molt que ells ara vulguin vendre que han arribat a un acord però la capacitat que tindran d’incidir serà pràcticament inexistent perquè el PSC vol el control, els hi deixarà alguna cosa per fer, no molta, però en el nucli de decisions no entraran, no els deixaran entrar.

 

Hauria estat impossible un acord entre VR i PSC, doncs?

Impossible. Nosaltres aquí no hem enganyat a ningú. Així com els Comuns deien en precampanya i en campanya que ells amb els socialistes no governarien per la seva manera de fer, d’actuar, que ells volien un canvi a la ciutat. Ells van enganyar als seus votants, essencialment, perquè a la que han sumat 13 han primat els interessos de partit i els interessos personals. Això es pot extreure de l’aprovació del cartipàs que han fet. Amb un increment de sous desproporcionats, que en teoria tant Catalunya en Comú com Podem estan en contra perquè als seus estatuts marquen uns límits molt inferiors. Per tant, tu estàs aprovant una cosa amb la qual el teu partit ja no hi està d’acord i ho argumentes que això és a canvi d’un acord de governabilitat? No, podien haver condicionat que els sous fossin diferents i nosaltres hem incidit molt en els assessors de govern, els càrrecs de confiança a dit, que ells deien fa quatre anys que els temps havien canviat, que això ja no es portava i ara ho han avalat i entenem que ha estat per interès personal, sobretot, i de partit també. Al final, Iniciativa ja està en procés de dissolució i interès personal també dels regidors.

 

Quins altres grans projectes de ciutat presentarà VR aquest mandat?

Per exemple, en el tema d’urbanitzacions hi ha el tema que s’ha demanat molt que és la deixalleria municipal. Tenim una a Cova Solera que està pensada essencialment pel nucli urbà i les urbanitzacions són de gran extensió i farem una proposta de crear una deixalleria en un punt estratègic d’aquesta zona de la ciutat.

La resta són projectes en els quals segurament coincidirem amb altres partits polítics. A Ca n’Oriol hem de fer alguna cosa i nosaltres el que plantegem és una actuació mínima de dignificar l’espai, els camins, senyalitzar, el manteniment sobretot. Anem més en la línia de mantenir el que tenim i d’anar, a través del Pla d’Equipaments, el de Mobilitat, el POUM, anar creant les altres grans infraestructures. Perquè, per exemple, lo de passeres o ponts sobre la riera, amb la situació actual, amb la carretera comarcal, es fa més complicat i més car fer aquelles propostes que apareixien al text refós del POUM, però són infraestructures necessàries que hem de fer. Haurem de plantejar si fem algun d’aquests ponts, els que siguin més fàcils tècnicament de fer, un dels dos que hi ha entre Cadmo i el pont del McDonald's, és tècnicament més fàcil de fer-lo, malgrat seria més important fer el del passeig del Bullidor perquè aquest sí que connectaria directament amb la futura estació d’FGC. Fer aquest pont i fer un desenvolupament urbanístic de l’entorn, com estava previst al text refós del POUM, seria molt important perquè la Generalitat pugui accedir a construir una nova estació.

Hi ha molt a fer. El potencial que té Rubí és molt gran però en mans de qui està hem perdut, des del nostre punt de vista, 10 anys. Des del 2007 o 2009 la nostra ciutat està ralentitzada. Grans projectes de ciutat els últims 10 anys no s’han fet i no podem continuar així. Però la nostra sensació és que això continuarà així, d’alguna manera, i seran 4 anys perduts més.

 

Tot i aquesta desconfiança, suposo que no heu perdut les ganes de treballar per la ciutat

No, evidentment. Nosaltres hem de seguir amb la nostra línia que teníem el mandat anterior, fer propostes, vigilar que les coses es facin bé, de forma ètica i legal. Hi ha moltes qüestions que estan als tribunals com la modificació de la RLT que en primera instància van donar la raó al sindicat. Totes aquestes qüestions s’han de vigilar. Lluitar contra el clientelisme, sempre ho hem dit i vigilarem i farem les nostres propostes. De fet, la pacificació de l’Avinguda de l’Estatut era una moció que vam presentar i sembla que amb el temps va agafant forma.

En els grans projectes de ciutat a nosaltres ens sumarem i treballarem, com no pot ser d’una altra manera, per intentar cercar consensos i àmplies majories, no per acceptar una imposició de PSC o els seus socis.