Xavier Corbera (ERC): "Millorar la vida de la gent vol dir millorar la manera de moure's per Rubí"

El portaveu de la formació local, Xavier Corbera, explica els principals eixos del seu programa electoral de cara a les eleccions municipals del 28 de maig

El TOT Rubí continua amb les entrevistes als alcaldables per a les eleccions municipals del 28 de maig. És el torn de Xavier Corbera, portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Corbera va néixer a Barcelona, però passava els caps de setmana a Rubí, ja que la seva mare va néixer a la ciutat. Mestre de formació, va treballar a escoles com Ca n'Alzamora, Joan Maragall, o l'Escola del Bosc, i ara ja fa 20 anys que treballa i viu al municipi.

ERC va ser la segona força més votada a les eleccions de 2019, on va aconseguir set regidors.

Quins són els eixos del programa electoral d'ERC?

Més que els eixos, jo parlaria de necessitats de la ciutat. Aquesta ciutat necessita un canvi en tots els sentits perquè està tot molt desorganitzat i malmès. Nosaltres tenim una sèrie de prioritats, i és que volem viure en una ciutat que sigui sostenible i que generi oportunitats, que es pugui fer activitat cultural, que estigui pensada per tothom, que hi hagi habitatge i seguretat. A partir d'aquí, tenim una sèrie de propostes per fer d'aquesta ciutat una ciutat d'oportunitats i no una ciutat dormitori.

"Tenim una ciutat en la qual moure's a peu o en bicicleta no és fàcil"

Des del vostre partit insistiu molt a millorar la mobilitat de la ciutat. Quines són les vostres propostes?

Rubí és una ciutat dura i grisa. Tenim una ciutat en la qual moure's a peu o en bicicleta no és fàcil perquè la ciutat no et convida. Et convida a fer que agafis el cotxe perquè és més fàcil i ràpid. El que necessitem és aconseguir que la gent prefereixi passejar abans d'agafar el seu vehicle.

Nosaltres el que proposem és que hi hagi itineraris adequats i pensats per vianant o bicicletes, que tinguin ombra i siguin agradables i que al paviment no et trobis entrebancs cada dos per tres. També és important elaborar uns camins que entrellacin els diferents equipaments de la ciutat, com són les escoles o els centres esportius.

"Millorar la vida de la gent vol dir millorar la manera de moure's per Rubí"

Això farà que només la gent que realment ho necessiti agafi el cotxe, per tant, tindran una ciutat més tranquil·la per desplaçar-se i la necessitat de trobar aparcaments també serà menor. Millorar la vida de la gent vol dir millorar la manera de moure's per Rubí.

Molts veïns de les urbanitzacions es queixen de què són els grans oblidats.

Tenen raó, perquè la realitat és la que és. Per millorar això, i continuant amb la mobilitat, es pot intentar treballar en un bus a demanda per facilitar que les urbanitzacions tinguin una mobilitat diferent.

"Cal elaborar un organisme en el qual les urbanitzacions decideixin quin tipus d'autonomia volen tenir"

A més, nosaltres fem una proposta que és elaborar un organisme en el qual les urbanitzacions decideixin quin tipus d'autonomia volen tenir per participar en les decisions d'algunes qüestions de pressupostos i projectes. Entenem que fer partícips als veïns de la presa de decisions és una manera madura d'afrontar totes les problemàtiques que hi ha a les urbanitzacions.

A part d'això, nosaltres hem proposat que hi hagi un lot diferenciat per a les urbanitzacions pel que fa a la neteja, també la recuperació de la brigada especialitzada per tenir més presència policial i fer un control molt més exhaustiu pel que fa a ocupacions.

Xavier Corbera, candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions municipals. FOTO: E.L.

Xavier Corbera, candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions municipals. FOTO: E.L.

Segons l'última enquesta de satisfacció ciutadana, els rubinencs van valorar la seguretat com a una de les coses que més els preocupaven. Per què creus que existeix aquesta sensació d'inseguretat?

La sensació d'inseguretat existeix per alguna cosa. Per lluitar contra això, és cert que es necessiten solucions immediates que impliquen més presència policial, però si mentrestant no solucionem l'arrel del problema, sempre necessitarem molta policia per controlar unes situacions que es generen perquè alguna cosa falla a la base social.

"A Rubí, a part de tenir pocs policies, pràcticament no tenim habitatge protegit"

A Rubí, a part que tenim pocs policies, pràcticament no tenim habitatge protegit, i això genera molta conflictivitat i que hi hagi gent que s'aprofiti d'aquesta situació. Habitatge protegit no vol dir només per a les famílies més vulnerables, sinó també pel jovent o per la gent gran, per intentar intercedir en la conflictivitat veïnal que representa l'ocupació. No és el mateix que el pis sigui propietat de l'Ajuntament a que no ho sigui.

Per la seguretat també és important tot el que fa referència als espais d'oci del jovent. A banda de la torre basses no existeix una xarxa de centres cívics o una programació perquè la gent jove es desenvolupi i es quedi a Rubí.

"Hem d'explicar als joves quines possibilitats tenen de formar-se"

Pel que fa a les oportunitats de formació, hi ha molts joves desorientats en aquest sentit. Nosaltres hem d'explicar als joves quines possibilitats tenen de formar-se per desenvolupar la seva vida. Hi ha jovent, jovent no acompanyat sobretot, que pul·lulen per la ciutat i ningú els explica quines són les seves oportunitats. Nosaltres hem proposat un campus de Formació Professional, un projecte que genera un canvi estructural a la nostra ciutat i que crea oportunitats de formació per a tota la població. El que volem és que la gent es pugui capacitar professionalment perquè puguin accedir a uns sous i una qualitat de vida millor.

La sensació de seguretat va molt en funció de tot això, l'habitatge, els espais d'oci, la formació, etc. Si ho intentem resoldre només amb policia i no amb la resta, el problema el tindrem igualment i enquistat.

"Hem d'oferir que Rubí sigui un centre comercial a cel obert"

El comerç ha patit molt els darrers anys, creus que està tocat de mort?

No, el comerç fa vida i fa ciutat. El que hem de fer és posar les eines i els elements perquè el comerç no acabi morint. El comerç té dos grans competidors, que és internet i els centres comercials. Per tant, nosaltres hem d'oferir que Rubí sigui un centre comercial a cel obert. Si fem que a Rubí sigui agradable passejar i que hi hagi un servei de proximitat adient, la gent no necessitarà marxar a un altre lloc.

"Els nostres comerços han de tenir una distribució del seu producte com ho tenen les grans empreses"

Pel que fa a l'internet, hem d'aconseguir que els nostres comerços tinguin una distribució del seu producte com ho tenen altres grans empreses. Hem de facilitar que l'Ajuntament, amb un projecte publicoprivat, ofereixi als comerciants de Rubí fer aquest repartiment del producte on els costos siguin raonables. D'aquesta manera, en lloc de comprar un producte a l'estranger només perquè tu porta a casa, la gent ho comprarà a la ciutat, que s'ho portaran a casa igual.

"La ciutat necessita un canvi, i aquest canvi passa perquè els que hi són ara no hi siguin"

Arribat el moment de les eleccions, amb qui estaríeu disposats a pactar?

No estem disposats a pactar, i no ho farem, amb el PSC. Si haguéssim volgut estar en un govern a qualsevol preu, ja hauríem estat. Nosaltres ens hem compromès a no pactar amb el PSC perquè creiem que la ciutat necessita un canvi, i aquest canvi passa perquè els que hi són ara no hi siguin.

A partir d'aquí, puc plantejar-me pactar amb tota la resta de partits amb els quals ideològicament compartim horitzons.

"Veig una ciutat pensada per la gent, més amable i més verda"

Quina és la teva visió de futur de la ciutat?

Si ERC guanya les eleccions, veig una ciutat molt més orgullosa de si mateixa, posada al dia. Una ciutat que sap aprofitar el potencial que té en l'àmbit industrial per generar llocs de treball, per generar formació i per generar qualitat de vida. Veig una ciutat pensada per la gent, més amable i més verda, però això no es fa en un mandat, cal planificar la ciutat a 10 o 15 anys vista.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.