Nou protocol d'actuació per erradicar la vespa asiàtica a Rubí

La vespa asiàtica no és especialment agressiva per a les persones però captura moltes abelles

L'Ajuntament ha elaborat un protocol d’actuació per gestionar la presència de vespes asiàtiques a Rubí i ha editat una guia perquè els rubinencs i les rubinenques coneguin com construir trampes biològiques per capturar aquests insectes. Tot i que la vespa asiàtica no és especialment agressiva per a les persones, captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

El protocol d’actuació incorpora quatre fases:

  • Detecció: si es detecta la presència de vespa asiàtica o d’un niu sospitós, cal informar l’Ajuntament enviant un correu electrònic a mediambient@ajrubi.cat o trucant al 93 588 70 00.
  • Inspecció: el personal de l’Ajuntament realitzarà una inspecció física de l’espai on s’ha detectat el niu o l’exemplar de la vespa.
  • Avaluació del risc: els tècnics avaluaran la dificultat mitjançant uns criteris preestablerts.
  • Informació i actuació: senyalització del niu per a informar la ciutadania i posterior retirada, si els tècnics ho creuen convenient.

Més sobre la vespa asiàtica

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

Així, és molt perjudicial per les abelles, ja que les captura per alimentar-se; i, de retruc, té efecte indirecte envers les plantes conreades i la flora silvestre, ja que els serveis de pol·linització exercits per les abelles i altres insectes pol·linitzadors es poden veure afectades per la vespa asiàtica.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.