Rubí aborda l'erradicació de la mutilació genital femenina

El Consistori està preparant un protocol que reflectirà el posicionament en contra d’aquesta pràctica i que donarà veu a la comunitat africana resident a la ciutat

Rubí s'uneix aquest 6 de febrer a la celebració del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina per sensibilitzar la ciutadania contra aquesta pràctica i lluitar per erradicar-la. 

Així, i des del novembre de l'any 2019, el Servei de Ciutadania i el Servei d'Igualtat de l'Ajuntament de Rubí treballen de forma cooperativa i coordinada en el disseny i implantació de l'abordatge respectuós d'aquesta pràctica tradicional perjudicial per a les dones. 

La regidora d'Igualtat, Yolanda Ferrer, ha explicat que "no podem fer res per elles sense elles". D'aquesta manera, ha destacat la importància d'incloure les persones implicades en el procés de canvi. 

D'altra banda, la regidora també ha senyalat la premissa de realitzar un abordatge respectuós de la mutilació genital femenina i posa émfasi a l’acompanyament professional i el ritme del mateix. S'ha de tenir en compte la dificultat d’equilibrar un posicionament en contra i la necessitat de complir la prohibició legal existent al nostre país amb el respecte a les persones, i amb la tolerància a les solucions que puguin trobar.

A partir d’aquests dos principis de base, l’Ajuntament estructura l’abordatge de la mutilació genital femenina en dues esferes: la sensibilització i capacitació dels i de les professionals -realitzant formacions de prevenció i abordatge del tema i una altra que s'oferirà pròximament sobre les eines per al diàleg intercultural- i el treball comunitari -s'aposta per l'apropament a la comunitat d'origen africà resident a Rubí per establir confiança i donar-los veu-

Els serveis que participen d’aquest procés són els cossos policials, Mossos d’Esquadra i Policia Local, els serveis socials, els serveis sanitaris (Primària, ASSIR i Salut Mental del Consorci Sanitari de Terrassa i Mútua de Terrassa), l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència del Vallès Occidental, els serveis educatius municipal i del Departament d’Educació, el Servei de primera acollida de persones nouvingudes municipal, el Servei de Ciutadania i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones.

 

Creació d'una associació 

Durant els darrers mesos, l'aproximació que s'estava portant a terme s’ha vist alterada per la COVID-19. Tot i així, les accions realitzades fins ara han donat fruit a una relació més fluïda i al fet que un grup de dones africanes hagin volgut compartir la creació d’una associació per la lluita per l’eradicació de la pràctica perjudicial de la mutilació genital femenina.

El proper 11 de febrer, tindrà lloc una trobada entre l’entitat i el Consistori per conèixer aquest projecte i, a la vegada, perquè els serveis municipals puguin explicar la feina que s’està fent. “D’aquesta manera, volem generar un espai d’intercanvi d’informació ple de riqueses i oportunitats que ens permeti poder iniciar un camí plegades”, ha explicat Ferrer Polo.

 

Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina

La Declaració per a l'eliminació de la violència contra les dones de l'Assemblea General de les Nacions Unides, aprovada el 20 de desembre de 1993, considera la mutilació genital femenina com un tipus de violència masclista. 

El Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina té el seu antecedent en el 6 de febrer de 2003, quan Stella Obasanjo, primera dama de Nigèria i portaveu d'una campanya contra aquesta pràctica, va realitzar una declaració oficial sobre Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina a l'Àfrica, durant la conferència liderada pel Comitè Interafricà en Pràctiques Tradicionals que afecten la Salut de Dones i Nenes.

​Es tracta d’una pràctica que comprèn tots els procediments consistents en la resecció parcial o total dels genitals externs femenins, així com altres lesions dels òrgans genitals femenins per motius no mèdics. Es tracta d’una pràctica que vulnera els drets de les dones i les nenes i que va en contra de la seva salut, seguretat, dignitat i integritat física.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al voltant de 200 milions de dones i nenes han estat sotmeses a la mutilació genital femenina i, cada any, més de tres milions de nenes corren el risc de patir-la.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.