Rubí presenta la guia per fer front als maltractaments a les persones grans

La finalitat d'aquesta eina és donar suport als i les professionals de la ciutat aprofundint en el coneixement d'aquesta violència

Rubí ha presentat aquest dijous la guia local per fer front als matractaments a les persones grans editada per l'Ajuntament en col·laboració amb la Diputació de Barcelona en un acte a la Biblioteca municipal Mestre Martí Tauler. La finalitat d'aquesta eina és donar suport als i les professionals de la ciutat aprofundint en el coneixement d'aquesta violència i proporcionant-los criteris i circuits per prevenir-la, detectar-la i intervenir-hi.

La Guia local defineix set tipus de maltractament a aquest col·lectiu: físic, emocional, econòmic, sexual, per negligència, per abandó o per privació de drets. El document descriu factors de risc, com ara tenir una discapacitat o deteriorament cognitiu, i factors de protecció com la participació activa a la comunitat, el bon suport dels membres de la família o l’atenció domiciliària entre d’altres.

 

L’educació en valors de respecte i dignitat sobre la vellesa i la sensibilització se situen en el primer nivell de prevenció de situacions de maltractament. En un segon nivell, el text descriu accions per aturar o reduir l’evolució de la situació de maltractament i, finalment, també assenyala recursos per tractar i rehabilitar persones que ja es troben en situació de maltractament.

El document també acompanya els i les professionals que tracten amb persones grans per conèixer els indicadors del maltractament i en fomenta l’abordatge multidisciplinari. Finalment, recull recursos jurídics i bibliogràfics.

Durant l'acte han estat presents l’alcaldessa, Ana María Martínez, i Lluïsa Moret, diputada i Presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. Durant la seva intervenció, l’alcaldessa ha recordat que a través del Pla estratègic en l’àmbit de les persones grans i del Programa d’atenció i seguiment a les persones grans dels Serveis Socials, el consistori promou el bon tracte cap la gent gran i ha assegurat que això també inclou tenir en compte les seves opinions, garantir que tinguin opcions d’oci i tenir cura dels seus cuidadors i cuidadores.

Lluïsa Moret per la seva banda ha agraït a l'Ajuntament de Rubí "l'aposta decidida per treballar des de la perspectiva de l’envelliment actiu i la seva lluita contra l’edatisme, la discriminació per causa de l’edat. El maltractament és la forma més greu d’edatisme i és una de les violències més ocultes”. Des de 2020, la Diputació ha detectat 366 casos de maltractaments a persones grans a la demarcació, majoritàriament dones que superen els 80 anys i tenen deteriorament cognitiu.

En el procés d'elaboració el document, l'Ajuntament ha comptat amb l'acompanyament de l'Associació per a la Investigació del Maltractament a l'Ancià (EIMA). Jordi Muñoz, jurista i president d’aquesta entitat, ha tancat l’acte de presentació amb la conferència Maltractament a les persones grans: una realitat silenciada. “Tothom vol envellir i ningú vol ser maltractat, per això és tan important etiquetar la vellesa amb conceptes positius”, ha conclòs.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.