Rubí recupera la Festa dels Xatos un any després de la pandèmia

La celebració tindrà lloc aquest dilluns 24 de maig i hi haurà tres úniques activitats

El tradicional Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos, que se celebra a Rubí per Pasqua Granada, torna aquest dilluns però a l'església de Sant Pere. A causa de la pandèmia, el tradicional ball a l'esplanada de l'ermita de Sant Muç encara haurà d'esperar.

Així aquest dilluns festiu, i una de les cites més importants de la cultura popular de la ciutat, només tindrà tres úniques activitats. La celebració es farà íntegrament a l'església de Sant Pere i començarà a les 10 h amb l'habitual missa en honor de Sant Muç, a la qual es podrà accedir lliurement respectant les limitacions d'aforament establertes per als actes de culte.

A les 11.30 h, com a novetat, l'Esbart Dansaire de Rubí oferirà el Ball d'Homenatge i, a continuació, tindrà lloc un concert de sardanes a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell, en substitució de l'habitual audició. Per poder presenciar el ball de l'Esbart i el concert de sardanes, serà imprescindible inscriure's prèviament a través del correu fomentdelasardanaderubi@gmail.com i presentar emplenada la corresponent declaració responsable.

L'Ajuntament, l'Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la parròquia de Sant Pere col·laboren en l'organització d'aquest acte. Tot i que el context actual de pandèmia impedeix celebrar la festa en el seu format habitual, les entitats organitzadores han volgut que tornés a ser present al calendari festiu, amb la intenció de mantenir vives les tradicions i recuperar el protagonisme de la cultura popular i tradicional, malgrat la Covid-19. 

Una festa del segle XIX

La Festa dels Xatos és una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona, cada Pasqua Granada, armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç. Amb el pas dels anys, la celebració va caure en l'oblit fins que el 1986, coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la ciutat, es va acabar recuperant.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.