Salut elabora un Pla per garantir un desconfinament segur a les residències de gent gran

El pla té en compte les recomanacions de les entitats del sector i regula aspectes com ara les visites de familiars o l’acceptació d’ingressos

El Departament de Salut ha elaborat un Pla per garantir la màxima prevenció per evitar contagis en la població resident durant les diverses fases del Pla de desconfinament. Les recomanacions fan referència sobretot a quatre aspectes com ara les visites de familiars, l’acceptació d’ingressos, la recuperació de l’activitat interna dels centres, així com criteris generals d’aïllament i sectorització.

En relació a les visites de familiars es fan les recomanacions següents per possibilitar les visites de familiars als centres, segons la zona de desconfinament on estiguin aquests:

 • Fase 0: priorització de les visites d’acompanyament i suport al final de vida.
 • Fase I: afegir la priorització de les visites de residents en situació de descompensació de malaltia crònica.
 • Fase II: generalització de visites a tot tipus de residents.
 • Fase III: visites de familiars en zones exteriors del centre residencial.

 

“La possibilitat de fer visites és clau perquè la gestió emocional és important, però fins ara no havíem abordat especialment perquè no podíem córrer riscos en espais tant sensibles com les residències”, ha subratllat la titular de Salut, Alba Vergés, abans de remarcar la necessitat de donar “el màxim suport emocional amb la màxima seguretat”.

Les visites es poden fer a totes les persones que viuen en residències considerades com a netes, o en les que tinguin un sector considerat com a net totalment sectoritzat, de forma prioritària; i en segon lloc, als residents sense malaltia que estiguin en centres residencials afectats, però en situació estable. No es permetran visites als centres que encara no mostrin un control adequat de la infecció, segons criteri de Salut Pública.

Per això, la consellera Alba Vergés ha explicat que el Departament de Salut ha classificat les residències en verdes, taronges i vermelles. Les primeres són residències sense contagi i que han garantit els circuits, aïllament i la sectorització dels espais per fer segures les visites o readmetre usuaris; les segones, estan en fase d’acabar d’aplicar les mesures recomanades i poden tenir encara alguns residents amb Covid19; i les vermelles, són els que tenen un elevat nombre d’usuaris contagiats i encara no tenen finalitzat el pla de sectorització i altres mesures recomanades.

A Catalunya ja hi ha 472 centres classificats com a verds, tot i que encara s’està acabant d’enllestir aquesta primera avaluació. Així mateix, fins ara s’han classificat 392 centres amb el nivell taronja i 103 amb vermell. Un total de 87 centres encara estan pendents de classificar.

Com seran les visites?

 

Es recomana doncs una visita setmanal per resident, que el familiar sigui sempre el mateix i que la durada de la visita no sigui superior als 30 minuts.

Els familiars o la persona que accedeixi al centre se li prendrà la temperatura, ha de realitzar un rentat higiènic de mans, desinfecció del calçat, s’ha de posar una mascareta quirúrgica i ha de mantenir la distància mínima de 2 metres amb els residents. Cap persona amb prova positiva o amb signes/símptomes d’infecció respiratòria, febre o antecedents de contacte amb casos confirmats de COVID-19 no hauria de ser autoritzada a entrar en el recinte.

Així mateix, totes les visites cal que estiguin autoritzades pels centres mitjançant cita prèvia. 

Recomanacions per l’acceptació d’ingressos

El Departament de Salut també fa una sèrie de recomanacions pel que fa a l’acceptació d’ingressos als centres residencials. La consellera Vergés ha explicat que actualment hi ha 753 persones que des de l’inici de la pandèmia van retornar als domicilis dels seus familiars i, aquestes recomanacions volen garantir un retorn al seu centre residencial amb les màximes garanties de seguretat. Aquests ingressos des de domicili, però també des de centre sociosanitari o hospital d’aguts, s’haurien de poder fer a partir de la Fase I de desconfinament.

El centre residencial ha de complir els següents criteris d’estabilitat en relació amb la seva situació de control de la infecció per coronavirus SARS-COV-2, segons valoració de l’equip territorial de Salut Pública:

 • Residència verda o amb zero casos actius.
 • PCR negativa en el resident de nou ingrés i que hagi estat en aïllament preventiu.
 • Possibilitat de disposar d’habitació individual i aïllament els primers dies de viure en el centre residencial.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

 • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
 • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
 • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
 • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
 • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.