150 esqueixos de la vinya de Cal Patilles es planten als horts de Cova Solera

Rubí, amb un important passat vitivinícola, avui compta només amb tres vinyes: la de Cal Patilles, la de Cal Muxí i la de Can Feliu

Amb l’objectiu de retre homenatge al passat vitivinícola de la ciutat, l’Ajuntament informa que ha plantat 150 ceps als horts de Cova Solera a partir d’esqueixos de la vinya de Cal Patilles. La plantació la van dur a terme els alumnes del curs d’horticultura que es va realitzar a l’equipament municipal l’any passat.

 

La vinya ha tingut un pes important a la ciutat des de l’època romana. Segons explica l’escriptora rubinenca Núria Julià Fosas al llibre La vinya a Rubí. Un passeig per la història, al llarg del segle XIX, el conreu de la vinya va superar per primer cop al del cereal, i era pràcticament el 70% de la superfície. És una època on els vins locals comencen a tenir prestigi i a ser reconeguts en les exposicions universals que tenien com a finalitat donar a conèixer els productes de la terra.

 

La plaga de la fil·loxera, però, va arribar a Rubí, deixant ermes la gran majoria de vinyes. La constància i el treball de molts pagesos els va fer tornar a replantar vinyes noves i les collites van anar en augment. Fins a tal punt, que alguns cellers familiars van quedar petits, motiu pel qual es va decidir construir el Celler Cooperatiu.

Segons Julià Fosas, durant gairebé cinc dècades es va anar produint vi de qualitat. Però els efectes provocats per la rierada de 1962, la manca de relleu generacional dels pagesos i l’auge de la construcció i de la indústria van marcar el final de les vinyes al municipi. Així, Rubí va passar de ser un poble agrícola a una ciutat industrial on actualment queden tres vinyes: la de Cal Patillas i la de Cal Muxí, cuidades per Josep Maria Carrera i situades a Ximelis; i la vinya de Can Feliu de l’heretat de Can Xercavins, coneguda popularment com la vinya de l’Òscar, conreada per Adrià Polonio i Enric Xercavins.

“La història de Rubí no s’entén sense la vinya. El record d’aquestes formes d’explotació sostenible ens fa conscients de la possibilitat d’altres formes de relacionar-nos amb el medi ambient”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Andrés Medrano.

La vinya de Cal Patilles

Aquesta vinya té el seu origen a l’any 1889. Treballada per la família Carrera-Esteve, amb casa al carrer de Pau Claris, la seva extensió és de 2,5 ha. D’aquestes, dues estan dedicades als ceps, entre els quals n’hi ha alguns que són centenaris, com el “cep de les tres branques”.

S’hi cultiven les següents varietats de raïm: malvasia, xarel·lo, macabeu, picapoll, raset, sumoll, pansa i moscatell. Al setembre porten el raïm cap a la casa del carrer de Pau Claris, on elaboren el vi.

L’any 2004, la vinya va ser declarada element del Catàleg i Pla especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Natural de Rubí. 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.