4 estratègies per "sobreviure" al confinament

La Montse Cazcarra, psicòloga sanitària de Rubí, ens proposa una sèrie d'estratègies per fer front a aquestes setmanes difícils

La situació excepcional que estem vivint ens suposa tot un repte en diferents àmbits; per descomptat, en l'àmbit higiènic-sanitari, però també en el professional-acadèmic, en els afers econòmics, i també en el relacional i emocional.
Es tracta d'una situació nova per a tots i totes, quelcom que no hem viscut abans i pel que ningú ens ha preparat.

Tenim moltes preguntes, molts interrogants i poques respostes. La incertesa ens fa sentir frustrats, impotents i angoixats. La situació en si ens amoïna, i molt.

Semblava que el coronavirus no anava amb nosaltres; ho sentíem (emocionalment i geogràficament) lluny quan els brots es localitzaven a la Xina, com si la cosa no anés amb nosaltres. Fa uns dies que ens van donar un cop de realitat: ja el tenim aquí – vam pensar –. Des d'aleshores, el nombre de contagiats i de defuncions ha augmentat exponencialment. Ens afecta, en som part.

Com comentava, la pandèmia de la Covid-19 no només ens afecta a nivell sanitari, sinó que les mesures preses per a aplanar la corba de contagis tenen conseqüències directes en el nostre dia a dia. Amb aquest article vull oferir una sèrie d'estratègies que ens poden ajudar a fer front a aquestes setmanes difícils, de la millor manera possible.

1. Explorar i fer èmfasis en el positiu

La situació és la que és i tenim poc control sobre ella. Això ens angoixa, ens fa sentir impotents i frustrats. Indubtablement, la situació és dura molts sentits: les pèrdues humanes, l'elevat nombre de contagis, els recursos – humans i econòmics – que s'han de destinar, la pèrdua temporal de la nostra vida social...

Aparentment tot sembla negatiu. I realment, la situació s'allunya molt de la que ens agradaria viure. Però, de nou, la situació és la que és i, a banda de seguir els consells de seguretat, adaptar-nos a les circumstàncies i esperar, poc més podem fer.

Només el fet de pensar que hem d'estar tot el dia a casa (a excepció de les persones que han de sortir seguir treballant), se'ns venen a sobre les quatre parets.

És en aquest moment en què hem de pensar en totes aquelles coses que hem deixat de banda durant mesos, totes aquelles coses per les quals no teníem temps: llegir un llibre que tenim pendent, organitzar la casa, fer exercici, experimentar amb noves receptes de cuina, reprendre l'anglès, provar nous hobbies o reprendre alguns que teníem abandonats...,

És en aquest moment en què hem de pensar en totes aquelles coses per les quals no teníem temps. FONT: Unsplash.com



2. Establir una rutina

Si continuem treballant serà relativament fàcil mantenir una rutina. Malgrat però, aquest punt aplica a tothom, donat que les circumstàncies del confinament poden canviar els nostres horaris i les nostres activitats quotidianes.

És important que mantinguem un horari similar a l'habitual, i que inclogui:

- Responsabilitats acadèmiques i laborals: treballar des de casa (en el cas de les persones per a les qui sigui possible) pot resultar tot un repte. És important marcar-se uns objectius diaris i centrar-nos en aconseguir-los. Compartir-los amb els companys i companyes ens ajudarà a tenir una major disciplina.

Serà important trobar un racó de la casa on puguem concentrar-nos més fàcilment.

Si tenim canalla, podem intentar entretenir-los amb rutines molt específiques similars al seu horari escolar possible.

- Temps d'oci: dedicar temps als nostres hobbies, explorar-ne de nous, llegir, fer meditació, cuidar-nos, dedicar uns minuts a socialitzar, dur a terme activitats que ens resultin agradables...

- Activitat física: podem fer ús d'apps d'exercici físic, seguir entrenaments del YouTube o fins i tot els que professionals del sector emeten en directe a través de les xarxes socials. A més, podem fer-ho amb altres persones (per exemple, podem fer una classe de ioga amb més persones a través de videotrucada). Mantenir-nos actius, tant físicament com intel·lectualment, ens ajudarà a combatre la sensació de "diumenge etern".

. És important marcar-se uns objectius diaris i centrar-nos en aconseguir-los. FONT: Unsplash.com

  



3. #QuedatACasa però socialitza

Si bé no és possible visitar familiars o quedar amb amics, podem mantenir el contacte amb ells. És altament recomanable fer-ho.

Afortunadament, comptem amb una gran varietat de mitjans que ens ho possibiliten, i els hi podem treure el màxim partit per sentir a prop a les persones que estimem, malgrat la distància que ens separa.

A hores d'ara resulta evident que les videotrucades ens ajudaran a aconseguir aquest objectiu. Cal fer-les amb certa regularitat, i no cal que tinguin un caràcter formal (és a dir, no només per preguntar com estan). Per exemple, pots trucar a la teva germana per ensenyar-li el pa de pessic que has preparat, o als pares per intercanviar opinions sobre una pel·lícula que heu acordat veure plegats (cadascú a casa seva), o bé a un amic "manetes" per ensenyar-li com has instal·lat un llum que feia temps que tenies pendent.

No tindrem la calidesa d'una abraçada, però podrem sentir-los a prop, incloent-los en el nostre dia a dia.

4. Dosifica la informació

Si bé és cert que en els anteriors punts us animo a fer ús de la tecnologia, en aquest us convido a posar-hi límit pel que fa al camp de la informació i la relació tan estreta que té amb les xarxes socials.

Obrim Twitter, Facebook, Instagram..., amb la intenció de distreure'ns. I què trobem? Més del mateix. És clar, s'entén: és un tema d'actualitat que ens amoïna a tots i totes; tothom vol dir la seva, aportar informació que creu que seria interessant compartir...

Volem estar connectats amb el món exterior, amb el que passa a la cantonada o a l'altra banda del país o del món. És comprensible: la nostra naturalesa com a humans ens fa pensar que trobarem informació que ens calmi, que ens resulti d'ajuda, que ens aporti una solució. Però més aviat sol passar el contrari: trobar-nos amb el mateix tema a totes hores, a tot arreu, no ens fa bé; sinó que augmenta el nostre sentiment d'impotència i de falta de control, contribuint a l'angoixa que ja molt probablement sentim.

És aconsellable desconnectar; donar un cop d'ull a la premsa o veure el telenotícies un cop al dia i prou.

Alhora, és important poder filtrar la informació que ens arriba. Un percentatge elevat de la informació que rebem als nostres dispositius és falsa, fruit d'una mal interpretació o bé, poc acurada. Caldria que la contrastéssim; però com no sempre és possible (per falta de temps, mitja o ganes), abans de donar per certa una informació, prestem atenció a la validesa de la font.

"Sobreviure" al confinament requereix un procés d'adaptació que pot veure's acompanyat d'un cert malestar. Si aquest és intens o no remet amb el temps, podeu valorar la possibilitat de contactar amb un professional de la salut.

Segueix l'última hora sobre el coronavirus a Rubí a través de les nostres xarxes socials TwitterFacebookWhatsApp i Instagram, o a través del nostre butlletí diari.