El 51% de la població a Rubí destina més de la meitat del sou a pagar el lloguer

Segons el darrer informe d’habitatge de l’Observatori Comarcal del Vallès Occidental, amb dades de 2018

L’informe sobre habitatge elaborat per l’Observatori Comarcal del Vallès Occidental posa de relleu dades significatives dels municipis de la comarca. En el cas de Rubí, destaca que el 51% de la població destina més de la meitat del sou a pagar el lloguer del pis.

Són les dades de 2018, que avaluen l’índex d’esforç econòmic per accedir a un habitatge de lloguer calculant la proporció dels ingressos bruts que destina una persona a pagar el lloguer. Juntament amb Rubí, hi ha altres dos municipis que destinen més de la meitat del sou en el lloguer, entre ells Sant Cugat del Vallés (57%) i Vacarisses (53,4%). 

109 desnonaments a Rubí durant el 2020

Pel que fa als desnonaments, durant el 2020 es van realitzar 636 desnonaments al conjunt de la comarca. Per partits judicials, el partit de Terrassa és el que presenta el nombre més elevat de llançaments judicials amb 233, seguit pel de Sabadell amb 222, i Rubí, amb 109.

 

Tot i això, i probablement a causa de la pandèmia, tots els partits judicials de la comarca van disminuir el nombre de llançaments, tot i que amb variacions. El partit de Terrassa és el que presenta una davallada més accentuada, del 65,4%, seguit del de Rubí (-60,2%) i del de Sabadell (-54%). 

Una altra dada destacada de l'informe és que a Rubí s'han construït 250 pisos de protecció oficial entre 2008 i 2012, i només 2 entre 2017 i 2020. 

Dinàmica de la construcció d'habitatge nou

Pel que fa als habitatges iniciats i acabats, els municipis amb més habitants són els que encapçalen la llista. En el cas d’obra nova, destaquen Sabadell (422), Sant Cugat del Vallès (223) i Terrassa (157) i, en molt menor mesura, Rubí (86).

Pel que fa a construccions finalitzades, el que presenta un nombre superior també és Sabadell amb 688, molt per sobre de Sant Cugat del Vallès (399) i Terrassa (229). També tenen rellevància Montcada i Reixac (155) i Rubí (111).

Ritme de les transaccions: compravenda

Els municipis que destaquen en l’índex de compravenda del 2020 són Viladecavalls, amb 18,3 transaccions per cada 1.000 habitants (138 transaccions), Vacarisses amb 14,8 (101) i Sant Cugat del Vallès amb 11,9 (1.109). Altres municipis que destaquen per sobre de l’índex de la comarca (8,8) són Castellar del Vallès (9,8), Terrassa (9,5) i Barberà del Valles (9,4). Tanmateix, Terrassa és el municipi amb el nombre més elevat de transaccions (2.121), seguit de Sabadell (1.962). A l’altre extrem, se situa Badia del Vallès (3,8), Cerdanyola del Vallès (5,2) i Rubí (7,4) amb índexs més baixos. 

Habitatges amb certificació energètica 

Al Vallès Occidental, el 29,1% de les edificacions residencials cadastrals han estat certificades energèticament. Els municipis amb una proporció més elevada d’edificis amb certificats, en relació amb el seu parc residencial cadastral, són Sant Cugat del Vallès (35,3%), Matadepera (34,2%), Terrassa (30,7%) i Castellar del Vallès (30,7%). A continuació, se situen Rubí, Castellbisbal l i Sabadell, tots amb percentatges per sobre de la mitjana comarcal. A l’altra banda, amb la menor proporció d’edificis amb certificació, es troben Badia del Vallès (17%) i Gallifa (8,4%).

Segons l'informe, la pandèmia de la Covid-19, amb les mesures de confinament domiciliari i de reducció de la mobilitat adoptades per prevenir l’expansió de la malaltia, ha posat de relleu les situacions de vulnerabilitat residencial de diferents col·lectius: infants en exclusió social, persones migrades i sense papers, persones sense llar i víctimes de violència masclista. També, ha exposat les mancances dels habitatges -viure en condicions de sobreocupació, en habitatges petits o llars que no compleixen les condicions de qualitat per a residir-hi-. 

 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.