"Aconseguirem el nombre més important de plaques fotovoltaiques d'iniciativa cívica", Diego López

Energia Positiva proposa crear un grup de compra agregada sorgit de les associacions veïnals

Rere el lema de 'la unió fa la força', un grup de veïns i veïnes de Can Palet de Vista Alegre, a Terrassa, comença un projecte de compra agregada sorgit de la iniciativa cívica. Amb la idea de sumar esforços i fer més gran la iniciativa, diverses associacions de veïns dels voltants decideixen afegir-s'hi, entre elles les de les urbanitzacions de Rubí. I és que el potencial que tenen Can Solà, Sant Muç, Castellnou, Can Mir o Can Ximelis, fan que més d'un dels seus habitants s'hagi plantejat la instal·lació de plaques fotovoltaiques als seus terrenys. Parlem amb Diego López, un dels impulsors del projecte Energia Positiva.

 

Com comença aquesta iniciativa?

Això va començar amb una barbacoa, com comença tot allò que acaba sent important. Un grup de persones en un dia de festa, van començar a parlar de tot una mica i van pensar que tenim un problema a sobre, ja que estem sensibilitzats amb aquest tema, i van començar a plantejar-se posar plaques fotovoltaiques, sumant els esforços per aconseguir un bon preu. Ara, això que era l’objectiu, s’ha convertit en el mitjà. I ara aquest objectiu, que està sobrepassat, estava centrat geogràficament en una zona molt petita i s’ha expandit com una gota d’oli. En aquest moment el projecte ja és un altre.

 

En què s’ha convertit?

El projecte ha de ser el més ambiciós en quant que serem capaços d’instal·lar el nombre més important a Europa de plaques fotovoltaiques sota la iniciativa cívica. Ja pot ser una associació de veïns, gent que té una inquietud de manera particular per aquest moviment, tenint en compte que no tenim cap mena d’ajuda i que els ajuntaments, la Diputació, mai seran capaços de dur a terme aquesta iniciativa. Al darrere de tot això també hi ha una altra inquietud. Podríem tenir diferents punts de vista sobre aquest tema. Hi ha un que és que les persones que estan més ficades en aquests espais veïnals, amb això hi haurà una demostració, a ajuntaments sobretot, que estan acostumats que vagin a demanar ajudes o temes de manteniment, ara s’adonaran que la gent de peu, la que viu a aquesta ciutat, igual que la resta de municipis que s’han sumat com Terrassa i Castellbisbal, són gent que són capaços de tenir iniciatives que no tenen a l’Ajuntament que hauria de ser l’impulsor de tot això.

 

Quanta gent s’ha sumat fins al moment a la iniciativa?

En aquest moment hi ha 200 famílies, 200 habitatges amb el propòsit ferm de fer aquesta instal·lació però penso que aquest projecte s’acabarà conformant amb moltes més persones. Cada vegada que faig una presentació incideixo molt en el fet que si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú més, que hem de donar una mica d’exemple. Aquest projecte, en aquest moment, podem dir que ja hi ha 200 famílies que ja estan involucrades d’alguna manera però que pot haver-hi 400 o 500.

Reunió informativa d'Energia Positiva

 

Sabem quantes hi ha a Rubí?

A Rubí el potencial és el més important de tots. Tota la població que viu a zones d’habitatges aïllats és, tenint en compte la informació que disposem, on hi ha la concentració més important d’habitatges. Parlem de Terrassa, Castellbisbal, podríem parlar com una cosa diferent de Matadepera, però de Terrassa, Castellbisbal i Rubí, Rubí s’emporta la millor part.

 

Qui es pot sumar a aquesta iniciativa?

Tota la gent. La majoria de gent estem en aquest tema. Què volem fer sentir? Al final volem transmetre als nostres fills i néts que arribi un moment que diguin que els seus pares o avis van formar part d’aquest projecte. Això té una transcendència que va més enllà del que veiem a simple vista.

 

Hi ha impediments legals per dur-ho a terme?

No hi ha cap impediment, al contrari. Si no fos perquè estem en un país que és molt complex, tindríem tantes ajudes com, per exemple, a Dinamarca o Noruega. Però no hi ha cap impediment i si hi havia algun impediment que podria ser el tema de la inversió també ha estat part de la feina que hem fet.

Al principi, quan s’ajuntaven els primers impulsors per aconseguir un bon preu, ara aquest preu que podia ser només un 15% del preu que jo podria aconseguir si anava sol. Ara hem aconseguit que la diferència de preu sigui abismalment diferent d'allò que hi havia al principi. Per tant, el problema més important que podia ser que la inversió no tingués aquell retorn d’inversió, hem aconseguit que sigui entre tres o cinc anys si les condicions que tenim a casa són adequades.

 

Això seria el que s’amortitzaria?

Sí. Pensem que tant Rubí com Terrassa es poden acollir a una ordenança dels seus ajuntaments que diu que aquelles famílies que estiguin fent una instal·lació fotovoltaica a casa seva, sempre que aquesta inversió, aquesta instal·lació, suposi un 30% de l’estalvi del consum energètic que teníem fins ara, podran beneficiar-se de l’estalvi del 50% durant cinc anys del pagament de l’IBI. En el meu cas, que és el que porto sempre com a exemple, jo pago 600 €, si féssim una fotografia i durant 5 anys no apugés el preu, d’aquí a 5 anys, 1500 € els tindria amortitzats pel fet que no pago a l’Ajuntament aquest impost. Però l’Ajuntament de Rubí cobra molt més i, com és el mateix, el 50% d’estalvi durant 5 anys, jo no vull imaginar l’amortització que suposaria. En la majoria dels casos, el 50% de la inversió que s’ha de fer ve de retorn cada cinc anys de forma acumulada.

 

Aquest projecte treballa només amb energia solar o us plantegeu també incidir en altres energies renovables?

No, només amb energia solar. Hem valorat moltes coses. També havíem valorat la possibilitat de posar bateries. La bateria està tecnològicament per darrere del sistema fotovoltaic, fa que la inversió tingui una amortització que se n’aniria a més del doble o triple, doblaria la inversió, i la vida mitjana d’una placa fotovoltaica va entre 25 i 35 anys de vida. T’estan garantint que la producció d’energia elèctrica d’una placa fotovoltaica, al cap de 25 anys donarà més del 85%. En una bateria ve estipulada la seva vida mitjana pels números de cicles de càrrega i descarrega i això farà que en 4 o 5 anys estiguis canviant de nou el sistema de bateries, el que implica que pràcticament no acabes mai de recuperar la inversió.

 

Amb aquestes plaques es pot abastir una casa?

Es podria fer però l’objectiu no és aquest perquè hi ha una part de la tecnologia que encara no fa l’aportació necessària perquè sigui d’aquesta manera. En el cas que tenim més estudiat, l’objectiu és estalviar-nos el 75% de l’energia que ja estem consumint a casa i ho podem aconseguir. L’estudi que he fet a casa meva així ho certifica i jo tinc un inconvenient i és que estic a una zona on tinc una quantitat d’ombres que fa que durant els mesos de novembre, desembre i gener pràcticament no tingui cap aportació per moltes plaques fotovoltaiques que tingui allà. Però la majoria de la gent tindria una quantitat d’energia elèctrica que faria que poguessin estalviar el 75%. Tenint en compte que hi ha una part de la factura que és fixe independentment de la quantitat de l’energia que estiguis consumint o no, el càlcul que hem fet d’amortització sempre parla que es pot estalviar més del 50% de la nostra factura energètica.

 

Què ha de fer la gent si vol sumar-se a aquesta iniciativa?

Buscar-nos a través de les xarxes socials, allà trobaran un petit formulari amb les dades bàsiques que serviran perquè nosaltres ens posem en contacte amb ells, com més aviat millor perquè en aquest projecte hi ha una programació i arribarà un moment que aquest preu ja no podrà millorar. De fet, ara ja hem aconseguit el millor preu però ara hem d’oferir a l’empresa que ha cregut en aquest projecte el número més gran de persones adherides. Ells podran dir que han estat els responsables de fer aquesta instal·lació tan important, que han fet el número més important d’instal·lacions fotovoltaiques partint de moviments cívics, que és més important encara. Ja és difícil que en una associació de veïns es posin d’acord els seus membres però si a sobre són 7 o 8 les que s’han posat d’acord, i més en l’època que tenim ara que no es posa d’acord ningú, això té molt de mèrit.

 

Què diríeu a la gent indecisa?

Que tenen la possibilitat de pensar que ara quan comenci a fer-ho un altre, ho faré jo, però que també tenen la possibilitat de ser més intel·ligents i més solidaris, donant exemple, i començant per un mateix. Què li facilitem nosaltres? Simplement el millor preu que pot obtenir, amb les millors garanties. En això és en el que hem treballat i el que era l’objectiu ara és el mitjà i és el que posem a disposició de tothom. Hem negociat amb moltes empreses, hem fet fins i tot càlculs fent la importació directament de la Xina, per si es donés el cas que és impossible, i ara d’allò que es tracta és simplement de ser solidari. Ara no queda altra. Ja hi ha gent que està parlant que la revolució que aturarà el canvi climàtic vindrà per iniciativa privada perquè la gent prendrà mesures i aquesta és la primera. Hi ha un exemple al Japó on Panasonic està fent la ciutat intel·ligent que basa el seu subministrament energètic en plaques fotovoltaiques més important del món. Però al darrere està Panasonic. Darrere nostre qui hi ha? Doncs estem nosaltres, aquesta serà la gran diferència, que ho podem fer nosaltres mateixos i per què no ho hem de fer? Està a les nostres mans. Vols fer-ho o no? D’això es tracta.

 

[Us podeu posar en contacte amb el grup impulsor a través de Facebook, d'Instagram o escrivint un correu electrònic a dlopez@eada.net ]

Energia Positiva