L'Ajuntament de Rubí assegura que l'abocador de Can Canyadell té la llicència ambiental vigent

Respecte a la possible contaminació i alteració del torrent, el consistori anuncia que alertarà l'Agència Catalana de l'Aigua

A principis de setmana ERC Rubí denunciava "greus irregularitats" en la gestió i control per part de l'Ajuntament de Rubí del dipòsit controlat de runes de Can Canyadell, i afirmava que operava amb la llicència ambiental caducada i, a més, podria haver afectat el curs natural d'un torrent, per la qual cosa havien sol·licitat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) una inspecció. 

L'Ajuntament de Rubí ha respost a aquesta informació per assegurar que la llicència ambiental que va atorgar en el 2003 a a l’empresa Puigfel SA "és vigent a dia d’avui" i que no és cert que estigui caducada. 

Respecte als talussos aixecats a l'abocador, que segons la Plataforma Rubí sense Abocadors superen els 20 metres d'alçada, "quan haurien de fer un màxim de 7", el consistori explica que ha procedit en els darrers dies a demanar aixecaments topogràfics a Puigfel per conèixer amb exactitud el nivell d’abocament de residus actual.

"També s’ha demanat a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que és qui té les competències en aquest àmbit, informació sobre l’origen, tipus, característiques (volum i pes) dels materials dipositats a Can Canyadell", han dit a través d'un comunicat.

Un cop disposin d’aquesta informació, l'Ajuntament explica que podrà respondre si s’estan abocant més residus dels admissibles.

Pel que fa a la possibilitat que l’activitat del dipòsit estigui contaminant i alterant el torrent de Can Pi de la Serra, l’Ajuntament de Rubí diu que "com ha fet en d’altres ocasions", alertarà a l’ACA perquè realitzi els estudis pertinents, "ja que és competència seva" i aclareix que la llicència ambiental municipal atorgada en 2003 ja prohibia qualsevol tipus d’abocament al torrent, "però el control correspon exclusivament a l’ACA". 

Sobre l’entrada a l’abocador de residus impropis o sense tractament previ, tal com es denunciava aquest dilluns, l’Ajuntament puntualitza que es tracta d’un control que és "responsabilitat exclusiva" de l’Agència de Residus de Catalunya però afegeix que "més enllà que sigui responsabilitat de l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament reclamarà a l’ARC els informes disponibles sobre quants i quins residus s’han dipositat". 

En relació a la proximitat de l'abocador amb l'institut JV Foix, l’Ajuntament recorda que ha implantat mesures correctores en el camí vell d’Ullastrell per garantir la seguretat de l'alumnat i els veïns, que sovint es queixen del pas constant de camions i per la zona.

Més info: Un camió aixafa el peu a una alumna i destrossa l'ordinador a una altra del JV Foix

Des de març de 2022, el consistori ha restringit el pas de vehicles pesants quan coincideixi amb les entrades i sortides dels alumnes, amb la col·locació de senyals de trànsit. També s’han instal·lat unes tanques davant del recinte educatiu per ampliar el perímetre de seguretat dels estudiants i treballa amb representants de la comunitat educativa.

Finalment, l'Ajuntament de Rubí lamenta que s'hagi traslladat "a l'esfera política i de la confrontació" un tema que "es podria haver debatut i explicat abastament" a la Mesa d'abocadors, òrgan que "ha servit, fins al moment, com a espai comú per buscar consensos en la lluita contra els abocadors" i un espai "conjunt" de diàleg que "s'ha vist trencat en detriment d'un ús partidista".

Tot i això, el consistori afirma que "continua confiant i mantenint l’esperança en aquest espai" per aclarir incidències o dubtes en pròximes convocatòries.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.