L’Ajuntament de Rubí tanca de forma provisional un abocador il·legal

La Policia local ha col·locat tanques de formigó perquè els camions no puguin accedir a la 'La Nou', on s'hi abocaven residus no autoritzats

L’Ajuntament de Rubí anuncia que ha decretat el tancament total, de forma provisional, de la finca anomenada 'La Nou', una planta extractiva on s'hi abocaven residus de forma il·legal. Segons informa el consistori, la Policia local ha fet efectiva la mesura mitjançant la col·locació de precinte i tanques de formigó als accessos a la parcel·la.

Montse Rousse, membre de la Plataforma Rubí sense Abocadors, considera que és una notícia "benvinguda", tot i ser provisional, després d'un estiu amb molèsties constants per als veïns de la zona, a Castellnou, que han hagut d'aguantar el trànsit constant dels camions. Expliquen que, a banda del fum i polseguera que generaven, s'ha hagut d'afegir el soroll i pudor a gasoil que provocava la instal·lació d'unes màquines trituradores que funcionaven entre 10 i 12 hores al dia. 

Rousse explica que la plataforma ha vehiculat totes les queixes dels veïns en els darrers mesos, amb l'aportació d'imatges i comprovacions in situ de l'activitat que s'estava realizant en aquesta finca. De fet, la plataforma fa anys que denuncia que aquesta planta extractiva, propietat de l'empresa Excavaciones y Áridos Rubí, de J. Torres, funciona de forma il·legal i s'hi aboquen o es cremen residus no autoritzats, amb les conseqüents molèsties al veïnat. 

Procediment sancionador de l'Ajuntament de Rubí 

En aquest sentit, l'Ajuntament de Rubí informa que també va iniciar via decret un procediment sancionador ordinari contra diverses persones físiques i jurídiques que actuaven de forma unitària per la presumpta comissió continuada d'infraccions greus a 'La Nou'. Davant d'aquests incompliments, l'Ajuntament assegura que va ordenar de manera provisional el cessament immediat de les activitats d'abocament i de retirada de residus que s'estaven duent a terme en aquesta finca i la presentació, en el termini màxim de dos mesos, d'un estudi que acredités el grau d'afectació del sòl de la parcel·la.

Però durant els mesos de juliol i agost, diverses inspeccions oculars realitzades per la Policia local confirmaven que continuava el trànsit de camions que hi descarregaven residus, "amb reiteració i plena intencionalitat", uns fets que l'Ajuntament de Rubí interpreta com "el més absolut menyspreu a la protecció del medi ambient".

Reparar o restaurar els terrenys alterats 

Per aquest motiu, el consistori ha ordenat aquest dilluns com a mesura provisional el tancament total de la parcel·la on es desenvolupen aquestes activitats. L'Ajuntament reitera la necessitat d'aportar l'estudi sol·licitat a l'inici del procediment sancionador de cara a la futura reparació o restauració dels terrenys alterats i adverteix d'execució subsidiària en cas d'incompliment a costa, solidàriament, de totes les persones responsables.

De fet, una de les qüestions que es pregunten des de la Plataforma Rubí sense Abocadors és si la sanció a l'empresa per infringir la mesura de l'Ajuntament hauria també de contenir el buidatge de tots els residus que hi han abocat sense permís. 

Per últim, des de l'Ajuntament expliquen que el tancament de "La Nou" ja s'ha comunicat a la Mesa de seguiment dels abocadors i als diferents grups municipals i s’abordarà amb més amplitud en la pròxima reunió de la Mesa. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.