Ana María Martínez: “Sortirem d’aquesta crisi”

Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí, analitza la crisi del coronavirus a la ciutat

Són dies durs i de gran incertesa per a tota la ciutadania arran de la pandèmia del coronavirus. En aquest context, entrevistem telefònicament a l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, aquest dimarts 24 de març, perquè ens expliqui les mesures econòmiques anunciades pel consistori i que ens faci una valoració dels últims esdeveniments ocasionats per la crisi de la Covid-19 a la ciutat.

Com està vivint la ciutat la crisi del coronavirus?

És una situació molt difícil, una crisi que, evidentment, no podíem preveure, una malaltia que no coneixem i que ha generat molta incertesa. Estem vivint moments complicats però és cert que amb una resposta de la ciutadania excel·lent, de la que ens sentim orgullosos. Corresponsabilitat i solidaritat és el que estem vivint i això és molt important.

L'Ajuntament ha anunciat mesures econòmiques, quines són?

El més important de totes les mesures econòmiques o el que hem pogut fer d’entrada més important com Administració ha estat l’increment del fons de contingència, que ha passat de 100.000 a 250.000 euros. No descartem, ja que prenem decisions diàriament, que en algun moment pugui ser superior. Necessitàvem tenir una partida pressupostària que pogués respondre als perjudicis que pugui provocar a la ciutat aquesta crisi.

Aquesta és la decisió municipal més important però, evidentment, i en consonància amb l’anunci per part del Govern espanyol, el que vam fer de forma immediata va ser l’ajornament de les taxes i impostos públics municipals, i intentar ajustar alguns d’aquests tributs, com la taxa d’ocupació de la via pública a l’ocupació real. Pel que fa al calendari fiscal hem aprovat, tal com ha fet la Diputació de Barcelona, l’ajornament d’un mes el cobrament. Estem valorant incrementar aquest període i que sigui superior.  

El comitè de seguiment estudia elaborar noves mesures?

Ens reunim diàriament de forma telemàtica. Cada dia prenem decisions i repassem les incidències que pugui haver-hi a la ciutat i així ho farem fins que acabi aquest malson.

Pel que fa a les beques menjador, com està ara mateix la situació? Està costant que arribin les targetes moneder?

Està costant i s’està produint una situació que no entenem per què s’ha fet així. No entraré en polèmica però el que puc dir és que aquestes targetes moneder no han arribat encara a la nostra ciutat. Seran targetes que entenc que arribaran recarregades però en algun lloc no ha estat així. Pensem que es podria haver fet d’una manera molt més ràpida i no sabem ben bé per què s’està endarrerint, justament quan és per a famílies i col·lectius amb més necessitat. En una carta que hem enviat 58 alcaldes de tot Catalunya demanem respostes ràpides perquè hi ha famílies que ho estan passant molt malament i més en una crisi com aquesta, encara pitjor. Ens tornem a posar a disposició del Govern de la Generalitat com també ho estem del Govern espanyol perquè el que volem assegurar als nostres veïns i veïnes és que tinguin una resposta ràpida per part de les administracions.

Com valora les mesures que s’estan prenent des de les diferents administracions?

El que més em preocupa d’aquesta crisi és que ningú es quedi en el camí, però sí que és cert que avançar-se al Govern central és una situació irresponsable. En aquest moment hi ha responsabilitats que ha d’assumir i marcar el Govern central i, en aquest sentit, ara és el moment, més que mai, per treballar amb unió i responsabilitat, deixant els discursos polítics de banda. Sinó únicament sortirà perjudicada la ciutadania, que espera de les administracions directrius clares.

 

Com està treballant la plantilla municipal?

El primer que diré de la plantilla municipal és que em sento molt orgullosa i agraeixo molt la tasca que s’està fent i als serveis informàtics que han possibilitat el teletreball. Hi ha un decret de serveis mínims i la majoria de la plantilla està fent teletreball. És la nostra responsabilitat garantir la seva seguretat però també les necessitats dels nostres veïns i veïnes. Estem en un ajuntament que, tecnològicament, és molt modern i això ens ha facilitat treballar amb aquesta operativa.

Què pensa de la reacció de la ciutadania de Rubí al confinament?

Els nostres veïns i veïns estan reaccionant molt bé. És moment de quedar-se a casa. És molt complicat i hi ha moltes famílies amb nens petits que tenen dificultats. A més vivim en un país on gaudim de l’espai públic però la reacció ha estat bona i no hi ha gaires incidències al carrer. Quan hi ha una persona que no està sent responsable, els mateixos veïns i veïnes avisen als cossos de seguretat. Agraeixo aquesta actitud responsable i continuo demanant que sigui així. És moment de sacrifici per la nostra salut i benestar. El que hem de fer és no posar en risc la vida dels nostres veïns i veïnes i quedar-nos a casa nostra.

I dels treballadors que han apujat la persiana per proveir de productes de primera necessitat als rubinencs?

La incertesa, el desconeixement i la manca d’informació en un primer moment va fer que moltes persones es proveïssin d’aliments pensant que podien acabar-se. Això va posar en una situació molt complicada als comerciants d’alimentació bàsica. Ara que tot s’ha equilibrat una mica i estem sent més racionals, tornem a donar les gràcies per tot el que han patit i perquè continuen al peu del canó per atendre’ns amb un somriure.

El comitè de seguiment estudia algun pla especial per al comerç local?

Plantegem per una banda, reduir horaris, sobretot de botigues 24 hores o que obren més enllà d’una hora raonable per sortir a comprar. Ahir ho parlàvem en el comitè i va ser una decisió presa: més enllà de les 21 h no ha d’haver-hi cap comerç obert.

D’altra banda, estem treballant amb el Mercat municipal l’opció de reduir l’horari una mica. Tampoc el podem escurçar molt o concentrar-lo en unes hores del dia perquè si fem això el que no facilitem és que la gent acompleixi amb les mesures de seguretat. Intentem conciliar una necessitat amb una garantia i ja s’ha parlat amb el Mercat municipal per veure com podem ajustar als horaris.

Un consell o missatge per animar els rubinencs?

Ho resumiria amb una paraula que a mi m’agrada molt: gràcies. I responsabilitat, que va ser el lema de la primera vegada que em presentava a l’alcaldia de la meva ciutat. També orgull de ciutat, que quan és necessari respon amb molta responsabilitat. Sortirem d’aquesta crisi, hi ha qui diu que millor, segur. Ja estem demostrant que som una ciutat que està a l’altura. Hem de pensar en els altres i fer una cosa tan fàcil com quedar-nos a casa i cuidar-nos.

Segueix l'última hora sobre el coronavirus a Rubí a través de les nostres xarxes socials TwitterFacebookWhatsApp i Instagram, o a través del nostre butlletí diari.