Andrea (Autònoms de Rubí Fem Pinya): “El sector hostaler és el més afectat”

Entrevista a les portaveus del col·lectiu d’autònoms de Rubí, que s’ha constituït en una associació

La pandèmia ha estat un cop molt dur per als autònoms de Rubí, que han vist com les constants restriccions per evitar la propagació de la Covid-19 els hi ha fet volar pels aires la facturació d’aquest últim any. Després de dos tancaments i limitacions d’obertura, ara queda per saber quants negocis podran sobreviure als estralls del coronavirus.

Davant d’aquest panorama força negre, Autònoms de Rubí Fem Pinya neix fruit de la col·laboració i ajuda mútua per impulsar el comerç local i recordar que són una part imprescindible de la vida d’una ciutat, que crea llocs de feina i genera negoci per altres sectors.

Més info: Emotiu vídeo dels treballadors autònoms de Rubí

Al TOT Rubí entrevistem les portaveus d’aquest nou col·lectiu: l’Andrea, propietària de la botiga Sexto Sentido, i presidenta de l’entitat, i l’Esther, vicepresidenta i la responsable del negoci Copymat.

Com arrenca Autònoms de Rubí Fem Pinya?

Andrea: Si el confinament comença el 14 de marc, al cap de cinc dies, tant l’Esther com jo teníem molta gent en comú d’altres comerços, joieries, sabateries, també d’entrega de detalls a cerimònies,... que ens preguntaven  i tenien molts dubtes sobre què fer, si donar vals, tornar els diners, etc.

Vam estar gairebé tota la nit contestant whatsapps i vam pensar que per què no fèiem un grup d’autònoms per informar-nos, donar-nos ajuda, saber quines subvencions hi havia, en quines dates sortien, etc. Vulguis o no, ja no ens sentíem tan sols. Va ser un èxit perquè va començar a afegir-se molta gent i ja ens hem constituït com associació.

Ara mateix, quantes persones formen part de la iniciativa?

Andrea: Com a contactes en el grup gairebé freguem els 200 perquè hi ha moltes persones que s’hi han afegit durant les festes de Nadal i altres que estan preguntant en què consisteix per estar en ella.

Com estan ara mateix els autònoms de Rubí?

Andrea: Doncs molt cremats però sí que és veritat que en el grup intentem ‘positivitzar’ moltíssim les converses i ens focalitzem en no contagiar una energia negativa. Intentem fomentar el costat bo de cada cosa. I també quan s’ha de lluitar, protestar, demanar o informar per saber que ha de venir el dia de demà, perquè la incertesa genera molta inseguretat.

Sí que és veritat que el sector més afectat ha estat l’hostaler, perquè sense voler i de forma directa, tots els comerços del voltant d’aquests negocis noten el seu tancament, perquè no hi ha gent i tampoc es fomenta la compra i el passeig.

Ha estat un efecte dominó.

Andrea: Clar, al final hem de ser una pinya perquè a tots ens afecta. El millor és que donem cabuda fins al forner de Castellnou, que també és un autònom. De Ca n’Alzamora, Can Fatjó...no cal ser del centre, estem oberts a tothom.

Des de l’associació, què demaneu?

Esther: Doncs més sensibilitat envers el comerç de Rubí. A més, fomentem el coworking entre nosaltres. Durant tot aquest temps en el grup hem intercanviat missatges de tipus laboral i també de necessitats de cadascú en cada moment. Per exemple, si a algú se li ha espatllat la persiana de la botiga ja no anirà a Google sinó directament al mateix comerç de Rubí, que hi ha molt i de gran qualitat, i no només pertany a la zona central de la ciutat.

Moltes persones, per diferents motius, no pertanyien a l’associació del centre i es quedaven una mica perduts i no els hi arribava informació o dades. D’aquesta manera intentem treballar tots units.

Algun autònom de la ciutat que vulgui afegir-se al grup. Està obert?

Andrea: Estem oberts a tots els autònoms. Tenim Instagram, Facebook i un email: autonomsderubifempinya@gmail.com

Per últim, esteu d’acord amb les restriccions actuals?

Esther: Trobem que calia fer alguna cosa i gairebé ja era una necessitat, però també creiem que s’ha de tenir en compte el que suposa un negoci per a un autònom i també cal dialogar amb ell per saber com li afecta.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.