L'ASAV Rubí adverteix que la crisi social per la Covid-19 té nom de dona

El 80% de les dones que ajuden des de l’associació de solidaritat veïnal estan a l’atur

L’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV) de Rubí assegura que, des de l’inici de la pandèmia, ha vist com la necessitat d'ajuda s'ha triplicat, sobretot en una de les àrees més importants en les quals l'entitat presta servei: la inserció laboral.

Des ASAV Rubí adverteixen com la crisi social derivada de la Covid-19 té nom de dona i ofereixen una dada "molt clara": el 80% de les persones que atenen són dones i estan en situació d'atur.

El perfil de persona desocupada segons l’entitat rubinenca són dones de més de 40 anys, amb estudis secundaris, experiència laboral i càrregues familiars.

“Si ja abans de la pandèmia global diversos estudis confirmaven com les dones són més vulnerables a la pobresa i la desocupació a causa de factors socioeconòmics, culturals, educatius, i de conciliació familiar, ara la situació s'ha agreujat”, expliquen a través d’una nota de premsa.

Motius de la desocupació entre dones

Des de l’entitat expliquen que hi ha diverses raons per les quals s'accentua la ja existent bretxa de gènere pel que fa a l'atur durant l'època de pandèmia. El primer factor és el sector d'activitat en què estan especialitzades i formades les dones. Segons l'ASAV, elles treballen més en el sector serveis com és el comerç minorista, administració, cures sociosanitaris, neteja, turisme i esdeveniments en què la interacció personal és bàsica. També en àrees com les cures socials, on les dones representen més del 60% de la força laboral.

"Tots aquests no només són treballs que han estat molt afectats pel coronavirus sinó que són activitats en què el teletreball és pràcticament impossible", expliquen des de l'entitat.

D'altra banda, un segon motiu és que les dones exerceixen, més que els homes, treballs dins l'economia submergida, en el sector informal i precaritzat, amb baixos salaris i condicions laborals molt millorables. "Això fa que per a moltes dones sigui difícil accedir a una prestació i que sigui més fàcil acomiadar-les", apunten des de l'ASAV Rubí. 

Reincorporació al mercat laboral

Des de l’associació rubinenca també destaquen, d’acord amb la seva experiència en els darrers mesos, que reincorporar-se al mercat laboral en època de pandèmia també és més complicat per a les dones que per als homes. En aquest cas els motius són variats.

En primer lloc, les ofertes no s'ajusten als perfils més habituals, orientats a l'administració i els serveis. Un altre motiu és que el mateix mercat laboral està discriminant a les dones en la contractació i propiciant aquesta bretxa de gènere.

Finalment, l’associació també destaca que, a causa del coronavirus, les dones en la seva majoria s'han fet càrrec de la criança dels fills i altres familiars, la qual cosa ha alentit o impedit la seva tornada al mercat laboral en molts casos.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.