Augmenta el nombre de gossos i gats a Rubí

Les dades del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya confirmen un increment de mascotes a la ciutat en el darrer any

El nombre de gossos ha augmentat des del 2021 a Rubí i actualment hi ha 12.496 gossos a la ciutat i 2.622 gats, el que representa un increment del 5% i el 26%, respectivament. Així ho constaten les dades facilitades pel Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), que gestiona l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC).

 

Tot i això, cal tenir en compte que no tothom amb gat o gos el té degudament xipat, per la qual cosa, probablement encara hi ha més animals a la ciutat del que mostren les xifres oficials. Així doncs, si la ciutat té 78.500 habitants, representa que hi ha un gos per cada sis habitants, aproximadament. 

Cal recordar que xipar l'animal no és només una obligació legal, també és un acte de responsabilitat ja que si l'animal compte amb un microxip sota la pell és més fàcil recuperar-lo en cas que es perdi, s'escapi o el robin, i a més ajuda a reduir els abandonaments.

Pel que fa a les baixes en aquest registre, es realitzen quan l'animal es mor, i ho comunica a l'AIAC el propietari o el mateix veterinari. 

D'altra banda, l'Ajuntament de Rubí informa que té 4.396 gossos censats a la ciutat, molts menys dels que té comptabilitzats l'AIAC, però que també mostra un augment del 12% respecte al 2020. 

Una responsabilitat de per vida

No està de més recordar que per tenir un gos o un gat cal tenir temps, espai, ganes i recursos econòmics. Un animal és una responsabilitat de per vida, i com un membre més de la família, se l'ha de cuidar, assegurar les cures veterinàries i tenir en compte que comporta certs sacrificis, ja que en el cas dels gossos han de sortir a passejar cada dia: nevi, plogui o faci sol. A més, si viatgem o anem a certs llocs, no sempre els podem portar a tot arreu, per la qual cosa ens haurem d'assegurar de comptar amb una persona o residència de confiança. 

Tot i que els gats no cal que surtin al carrer a fer les seves necessitats i hi ha la creença que són més independents, també necessiten atenció i estímuls per part dels seus propietaris. 

Els animals abandonats durant el 2021 equivalen a 3,5 estadis de futbol

Per totes aquestes raons, abans de decidir si incorporem a la família un pelut cal reflexionar si reunim totes les condicions per donar-li una vida digna i no ens cansarem d'ells o tirarem la tovallola tan bon punt sorgeixi alguna dificultat. 

Encara que a priori semblin coses de sentit comú, cada any es produeixen milers d'abandonaments de gats i gossos, i moltes protectores que sobreviuen amb persones voluntàries i donatius, no donen l'abast. 

L'últim estudi de la Fundació Affinity recull que en el 2021 s'ha produït l'abandonament de 285.000 animals (168.000 gossos i 118.000 gats). Tot i que hi ha una petita disminució del 0,2% respecte al 2020, el nombre d'animals recollits per les protectores equival a 3,5 estadis de futbol amb una capacitat de 80.000 persones. 

En el cas de Rubí, el centre Sir Can, a Olesa de Bonesvalls, és l’encarregat de donar el servei de recollida d’animals abandonats o perduts a la ciutat. Durant el 2021, van recollir 152 gossos en total, un 9% més que en el 2020. D'aquests, 69 van ser recuperats pels seus propietaris i 54 adoptats. En el cas dels gats, van arribar 51 felins al centre, un 4% més. D'aquests, 36 van ser adoptats, i 3 recuperats pels propietaris.

Des de Sir Can, que treballa per a diferents ajuntaments i recull gossos i gats abandonats al carrer quan rep l'alerta de la Policia local de cada municipi, destaquen que, en xifres globals, un 80% dels animals que arriben al centre són o recuperats o adoptats. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.