Per què se celebra el dia de Sant Antoni Abat?

Genets i carros desfilaran pels carrers de Rubí en el marc de la gran rua dels Tres Tombs, que tindrà lloc el pròxim diumenge dia 26, en el marc de la 161a edició de les festes de Sant Antoni Abat

 

Rubí celebrarà la setmana vinent una de les festes més populars de la ciutat que també se celebra a molts altres indrets de Catalunya: les festes de Sant Antoni Abat. La 161a edició d’aquesta celebració, organitzada per la Societat de Sant Antoni Abat amb el suport de l’Ajuntament de Rubí i la Federació Catalana dels Tres Tombs, tindrà lloc del 24 al 26 de gener.

La llegenda de Sant Antoni Abat explica que era un gran amic dels animals. FOTO: Redacció

   

     

Qui era Sant Antoni?

La llegenda de Sant Antoni Abat explica que era un gran amic dels animals i que sempre curava a les criatures ferides. Per això se'l coneix com a patró dels animals. Sant Antoni Abat va neixer durant el segle III a Egipte i amb 20 anys va rebre la crida de Déu. Aquest va dir a un jove Sant Antoni Abat que havia de vendre les seves possessions i donar-les als més necessitats. 

Tot seguit, Sant Antoni es va traslladar a viure aïllat i va ser temptat pel dimoni. Amb el temps, es va fer conegut arreu d'Egipte i els seus adeptes van anar augmentant. Els segles van passar i la festivitat de Sant Antoni es va estendre a diferents territoris, amb especial força a Catalunya.

159es festes de Sant Antoni Abat Els tres tombs

159es festes de Sant Antoni Abat Els tres tombs

 

Per què se celebren els Tres Tombs per Sant Antoni?

De la protecció de Sant Antoni Abat envers els animals es deriva la devoció dels professionals del camp per aquesta festivitat. Així, aquest dia, es fa la benedicció dels animals. Inicialment, només hi assistien els de peu rodó com ases i cavalls, però ara, durant la celebració dels Tres Tombs, s'apropen persones amb animals de tot tipus perquè el capellà els beneeixi en nom de Sant Antoni Abat.

22a Trobada Nacional dels Tres Tombs

Trobada Nacional dels Tres Tombs

Depenent del poble o ciutat, la festivitat de Sant Antoni ha adquirit diferents formes. Una d'elles és la passada dels Tres Tombs, que consisteix en una cavalcada de carros, carruatges i animals pel centre de les ciutats. 

Antigament, el diumenge abans de la festa es concedia el càrrec de banderer al millor licitador. El dia del sant la cavalcada sortia de la casa d’aquest: tres genets de costat obrien la comitiva, el banderer al mig amb un cordoner a banda i banda. Visitava les autoritats, i genets i cavalcadures eren beneïts a l’església de Sant Antoni. Després de la benedicció, el millor genet feia alçar la cavalcadura sobre les potes del darrere i li feia fer tres tombs. Amb el temps, tota la cavalcada va acabar fent les tres voltes al centre del poble. En algunes poblacions, encara es conserva la tradició de fer una foguera. Fins i tot, alguns pobles feien el recorregut amb els carros al voltant d'una gran foguera.  

 

Més informació