Comença a Rubí un curs escolar més “optimista” però amb manca de places d’FP

A la ciutat hi ha alumnes que s'han quedat sense plaça per cursar un grau d'FP o estan en llista d'espera

Aquest dilluns ha començat un nou curs escolar a la ciutat marcat, una vegada més, per les restriccions anticovid. Enguany però, una gran part de l’alumnat en edat adolescent ja té posada la vacuna contra el coronavirus i, tot i que les mascaretes són obligatòries, al pati no cal portar-les ni tampoc que els alumnes vacunats facin quarantena, entre d’altres mesures.

Més info: Curs escolar 2021-22: tot el que has de saber sobre les noves mesures

“L’any passat començàvem el curs amb molts interrogants i incerteses”, ha dit l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui preveu una tornada a l’escola "amb més optimisme” fruit de l’experiència adquirida per la comunitat educativa i amb la vista posada en la immunitat de grup i una millora progressiva de la situació.

Així ho assegurat la primera edil durant la roda de premsa a l’Escola Joan Maragall, un centre escolar que té 300 alumnes matriculats i que, com a novetat, s'afegirà als patis oberts a partir del mes d'octubre, amb dinamitzadors que oferiran activitats a alumnes i famílies, de la mateixa manera que ho feien els centres escolars Pau Casals o Ramon Llull abans de la pandèmia. 

En total, 10.282 infants i joves de la ciutat han començat els estudis obligatoris a escoles públiques i concertades de Rubí després de més de dos mesos de vacances.

Més info: Més de 10.000 alumnes de Rubí comencen el primer dia d'escola

Milers d’alumnes sense plaça per fer un grau d’FP a Catalunya

Tanmateix, una de les problemàtiques que també afecta a Rubí és la manca de places per cursar un grau de formació professional, que ha deixat fora a milers d’alumnes per a l’especialitat escollida a tot Catalunya. Com a solució a l’excés de demanda, la Generalitat ha anunciat recentment que derivarà als estudiants a l’Institut Obert de Catalunya (IOC), perquè facin el curs de forma telemàtica.

En el mes de juliol, a Rubí, hi havia 125 alumnes que no havien pogut entra a la plaça d’FP, ha explicat el regidor d’Educació, Víctor García, qui ha avançat que durant aquesta setmana s'ha de reunir la comissió de garanties d’admissió i se sabrà amb exactitud si hi ha cap variació en el nombre d’alumnes que no han pogut accedir al grau que tenien com a primera opció.

El regidor d'Educació, l'alcaldessa de Rubí i la directora de l'Escola Joan Maragall. FOTO: NHS

IEl regidor d'Educació, l'alcaldessa de Rubí i la directora de l'Escola Joan Maragall. FOTO: NHS

El regidor ha posat com exemple l’Institut Estatut, amb 65 alumnes en llista d’espera, i que probablement no es podran absorbir en altres graus. García troba que no és suficient la mesura portada a terme pel Departament d’Educació de traslladar alumnes a l’IOC i ha recordat que aquesta situació pot provocar abandonament escolar prematur.

“No asseguren una plaça per a la primera opció escollida. És una manca d’organització i de previsió” ha dit el regidor d’Educació, qui ha titllat la situació de “desastre”.

Respecte als graus d’FP amb més demanda a Rubí, Víctor García ha explicat que són aquells relacionats amb l’àmbit de les telecomunicacions i la informàtica, com el grau superior d’Administració de sistemes informàtics en xarxa o el grau mitjà de Sistemes informàtics i xarxes que s’ofereixen a l’Institut Estatut. El regidor ha criticat que per pal·liar la gran demanda que hi ha per fer aquest curs el Departament d’Educació només ha obert un grup més i a la tarda.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.