La depuradora de Rubí participa en un projecte de detecció de coronavirus en les aigües residuals

Les mostres podrien informar d’un augment de casos de covid-19 abans que ho detectés el sistema sanitari

56 depuradores de Catalunya -entre elles, la de Rubí- formen part d'un programa de detecció del virus SARS-CoV-2 a partir de l'anàlisi de les aigües residuals. Aquesta iniciativa de la Generalitat, amb una inversió inicial d'uns 400.000 euros, té com a objectiu convertir-se en una eina complementària per al Departament de Salut en el control i seguiment de la pandèmia, atès que s'ha demostrat la capacitat de detectar ARN de SARS-CoV-2 a les aigües residuals entre 6 i 21 dies abans que es diagnostiquin els primers casos. D'aquesta manera, les analítiques podrien informar d'un augment de casos de covid en alguna ciutat uns quants dies abans que el sistema sanitari detectés un canvi de tendència.

Les aigües residuals de la depuradora de Rubí i les de 33 depuradores urbanes més es controlaran setmanalment durant tot el període, tres es controlaran setmanalment a l'estiu, tres setmanalment a l'hivern i les setze restants es controlaran quinzenalment. Amb les depuradores seleccionades en aquest projecte de l'ACA podrà analitzar-se el 80% de les aigües residuals del país, tenint en compte que s'han seleccionat depuradores atenent a criteris de població servida i representació territorial. A banda de Rubí, també s'analitzaran les aigües residuals de les depuradores vallesanes de Terrassa, Sabadell i Montcada i Reixac.

Quin serà el procediment?

Les mostres es transportaran als laboratoris de la Universitat de Barcelona i d'EURECAT per a la seva anàlisi, un procediment dissenyat per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua per tal de garantir-ne la qualitat i fiabilitat. Els resultats es traslladaran al Departament de Salut per a la seva anàlisi i avaluació. Si bé els estudis de l'Organització Mundial de la Salut indiquen que el virus ja no és actiu a l'entrada de les depuradores, els mètodes d'anàlisi permeten detectar-ne la seva presència i concentració, fins i tot abans que apareguin casos clínics. Els resultats també podran ser compartits i comparats amb els d'altres iniciatives europees i mundials similars.

Fins ara, diverses depuradores catalanes ja havien anat treballant en la detecció de coronavirus en les seves aigües residuals. Aquesta iniciativa de l'ACA, però, ara centralitza i homogeneïtza els criteris per tal de millorar la seva eficàcia.
A finals de juny un estudi de la UB va popularitzar aquest tipus d'anàlisis després d'anunciar que s'havia trobat el virus de la covid-19 en aigües residuals de Barcelona d'un any abans de la pandèmia.

La depuradora de Rubí es va posar en servei el 1994 i es va ampliar el 1999. Té una capacitat per tractar 27.000 m³/dia, equivalent a una població de 135.000 habitants, i disposa de prop de 13 quilòmetres de xarxa de col·lectors. Saneja les aigües residuals dels municipis de Rubí i Sant Cugat del Vallès.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.