La Diputació de Barcelona dinamitzarà el barri de Les Torres a través del programa La Nit és Jove

També es preveu crear un espai de formació per a persones en risc d'exclusió social

La Diputació de Barcelona destinarà 2,3 milions d'euros euros a tretze municipis catalans, entre ells al barri de Les Torres de Rubí, amb l'objectiu d'actuar en en entorns on s'hi registra una situació de segregació urbana i social. La previsió és fer la inversió de la mateixa quantitat econòmica cada any durant el vigent mandat, fins el 2023, aportant a cada localitat uns 175.000 euros per municipi. El programa preveu generar coneixement entorn a projectes de cada barri i impulsar una figura professional específica per a desenvolupar-los, a més de promocionar accions per lluitar contra la pobresa, l'exclusió i la vulnerabilitat i apoderar el veïnat.

A banda de Les Torres, el projecte actuarà als barris de Pare Ignasi Puig El Xup (Manresa), Ca n'Anglada (Terrassa), Torre-romeu (Sabadell), Cerdanyola (Mataró),  Sant Ildefons (Cornellà de Llobregat), La Salut (Badalona), Camps Blancs (Sant Boi de Llobregat), El Fondo (Santa Coloma de Gramenet), Les Planes (l'Hospitalet de Llobregat), El Tacó i Armanyà (Vilanova i la Geltrú), Sant Cosme (el Prat de Llobregat) i Eixample Centre (Viladecans).

 

Atur, vulnerabilitat i abandonament escolar

"Són municipis majors de 65.000 habitants i on identifiquem els barris amb els ajuntaments a partir d'un índex de vulnerabilitat social que es marca amb l'atur, la situació de vulnerabilitat o l'abandonament escolar", explica la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret.

Amb el programa es pretén incidir en aspectes socials en els barris, a través de projectes ja en marxa o platejant-ne de nous, tot plegat partint de la visió de la Llei de Barris que la Generalitat va impulsar entre el 2004 i el 2010. En aquest cas, es posa sobre la taula aspectes vinculats a fer front a situacions de vulnerabilitat o la reproducció generacional de la pobresa.

El programa, per barris

A Rubí es preveu vincular les persones en situació de vulnerabilitat del barri de les Torres, amb un espai de dinamització comunitària i la contractació de dinamitzadors esportius a través del programa La Nit és Jove, una iniciativa que s'ha portat a terme altres anys i ha comptat amb bona participació entre els joves amb la pràctica de futbol. A més, es vol crear un espai de formació per a persones en risc d'exclusió social.

A Badalona, el barri de la Salut rebrà la inversió per al projecte iniciat el 2019 però interromput per la pandèmia per a millorar la qualitat de vida de les persones que viuen en les comunitats de veïns. L'objectiu és detectar les mancances en les zones comunes, amb una prova pilot per diagnosticar 75 comunitats a nivell de convivència, situació dels subministraments de les finques i la capacitat organitzativa veïnal.

El barri de Sant Ildefons de Cornellà es pren com a referència el Pla Director Comunitari de 2018, amb incidència a la política social, cultural i educativa, i a la convivència i la cohesió social. L'objectiu és progressar en les condicions d'equitat i cohesió social del barri, millorar la qualitat de vida i les relacions de convivència i incrementar les oportunitats de prosperar individual i col·lectivament.

Al Prat de Llobregat s'actua al barri de Sant Cosme, a partir del Programa de convivència, veïnatge i promoció sociocomunitària iniciat el 2020 en el marc del Pla Estratègic Sant Cosme 2020-2030. La previsió és actuar per a millorar en l'àmbit del benestar social, l'equitat i la cohesió.

Al barri de les Planes de l'Hospitalet de Llobregat planteja un nou projecte partint del Pla Integral les Planes – la Florida, buscant reduir els factors d'exclusió social com la bretxa digital, les debilitats relacionals o la fragilitat en matèria de salut mental. Així, es plantegen intervencions en l'àmbit de la formació i crear una plataforma digital comunitària per facilitar l'accés a la informació i fomentar la formació dels joves.

La intervenció al barri del Pare Ignasi Puig – El Xup complementa l'activitat feta des de l'any 2000 per millorar la situació socioeconòmica del barri, la positivització de la identitat del territori i la seva connexió amb el conjunt de la ciutat. Es preveu fer diversos diagnosis, entre els quals al votant de la solitud i la cobertura de necessitats.

Al barri de Cerdanyola de Mataró es preveu actuar en matèria d'inclusió social al voltant de l'equipament de l'Espai Gatassa. Preveu afavorir els processos de creació i experimentació d'iniciatives comunitàries a partir de l'equipament, que compta amb un centre cívic i un casal per a gent gran.

Al barri de Torre-romeu de Sabadell es potencia el projecte Torre-romeu Batega, amb un pla d'acció comunitari específic per a promocionar l'educació, el lleure en valors i l'accés popular a la cultura. De la mateixa manera, es proposen accions de vinculació amb els serveis educatius per definir itineraris d'ocupabilitat per a joves.

A Sant Boi de Llobregat es potencia el projecte Camps Blancs TransForma per acompanyar en el procés de creació de comunitats de propietaris i que puguin gestionar els assumptes que els són propis. Es planteja també l'acció Districte Sud Pool Cultural per incrementar l'accessibilitat, la participació i la formació en pautes d'inclusió educativa i cultural desenvolupades en equipaments i l'espai públic.

Al barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet es preveu recuperar i enfortir les xarxes socials i comunitàries per reforçar la incidència social al voltant d'espais públics i equipaments privats.

A Terrassa, s'actua al barri de ca n'Anglada per millorar les relacions de convivència a partir del reconeixement de les diferències i la detecció de necessitats socials. L'objectiu és centrar-se en els usos de l'espai públic entre adolescents i joves, i detectar lideratge veïnal per organitzar les comunitats de propietaris.

Pel que fa a Viladecans, es vol oferir oportunitats de millora de la salut emocional al barri de l'Eixample Centre, mentre que a Vilanova i la Geltrú es vol crear un espai comunitari que reforci els vincles als barris de Tacó i Armanyà.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.