La directora Mar Coll i l’actriu Nausicaa Bonnín parlen de cine amb l’alumnat de l’Escola Pau Casals

La directora i l’actriu atenen les preguntes dels alumnes i els hi expliquen què hi ha darrera la creació d’una pel·lícula

La cineasta Mar Coll i l’actriu Nausicaa Bonnín han visitat aquest dimecres l’Escola Pau Casals per parlar de cinema i atendre les preguntes de l’alumnat per donar a conèixer què hi ha darrera de la creació d’una pel·lícula. S’ha fet en el marc del projecte Cineastes a l’Escola, una proposta educativa creada pel centre rubinenc en aliança amb la Filmoteca de Catalunya.

A Mar Coll li han preguntat d’on treu la inspiració a l’hora de crear un film. La directora ha explicat que “començo per un sentiment o una emoció que vull explicar, o per un personatge que em commou. [...] Sempre busco inspiració en la meva vida o en la dels meus amics, en el dia a dia. Penso que en la vida quotidiana de tots nosaltres hi ha coses que són prou importants com per ser explicades en una pel·lícula”.

L’actriu Nausicaa Bonnín, quan li han preguntat què és el que més li agrada a l’hora d’actuar, ha destacat el fet de posar-se a la pell d’una altra persona: “M’agrada poder ser, per uns dies o uns mesos, una persona que no sóc jo, algú que es mou diferent a mi, que té opinions diferents a les meves... i això m’agrada molt perquè penso que és una manera molt bonica d’entendre el món.

A l'acte hi ha havia alumnes, famílies i representants institucionals. FOTO: Redacció

   

 L’alumnat també ha preguntat a Mar Coll per què creu que hi ha més homes directors que no pas dones: “Els llocs de poder, tradicionalment, han estat ocupats per homes. I és un fet que s’ha anat perpetuant. Trencar aquesta inèrcia requereix fer un click que, de vegades és més fàcil no fer, perquè és com un sobreesforç”. Bonnín també s’ha referit a aquesta qüestió: “Les actrius tenim altres problemes: a partir dels 40 anys ja no tenim papers, perquè la figura de la dona sempre s’ha associat a la joventut, la bellesa... Normalment, als homes grans se’ls posa una parella jove. Aleshores, és molt difícil trobar històries interessants a partir de certa edat. Per això és molt important que la Mar faci pel·lícules, perquè explica històries de dones molt interessants”.

Mar Coll va dirigir l’any 2009 el seu primer llargmetratge, Tres dies amb la família, en el qual Nausicaa Bonnín interpretava a Léa, una jove que torna a Girona a causa de la mort del seu avi, on passarà tres dies amb la seva família, a la qual no veu des de que va marxar a l’estranger a estudiar. La pel·lícula va recollir premis a diversos festivals, entre ells el de millor direcció i el de millor actriu al Festival de Cinema de Màlaga.

L’acte ha comptat amb la presència institucional del regidor d’Infància i Educació, Víctor García, i la regidora de Joventut, Annabel Cuesta.

Des de fa dos anys, el Pau Casals col·labora amb aquesta institució en el marc del projecte Magnet, impulsat per la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’ICE de la UAB i que compta amb el suport de l’Ajuntament de Rubí.

L’equip impulsor del projecte ha dissenyat aquesta iniciativa per tal de fomentar entre l’alumnat el coneixement de cineastes, actrius, actors i d’altres professionals del cinema i, sobretot, d’acostar el setè art als nois i noies i a les seves famílies.