Diverses entitats locals treballen en un Pla de xoc social a Rubí

Centrat en diverses problemàtiques socials agreujades per la crisi de la Covid-19

Aquest dijous 30 de juliol ha tingut lloc la primera sessió de treball del Pla de xoc social a la ciutat, un projecte que compta amb el suport de diverses entitats locals de Rubí. Aquest Pla de xoc pretén pal·liar les problemàtiques que s’han vist agreujades arran de la pandèmia, com són les dificultats d’empadronament per a persones migrades, drets laborals i de la infància, racisme institucional, l’accés a l’habitatge, la sanitat i serveis públics, i qüestions relacionades amb el medi ambient.

Itziar Andújar, membre del Pla de xoc, ha explicat que la seva creació es produeix arran de la crisi de la Covid-19 i l’agreujament de les problemàtiques socials, mediambientals i econòmiques. “Volem establir un teixit social que posi en el centre la vida de les persones perquè hem estat testimonis d’una gestió administrativa i institucional que el que ha fet és posar per davant l’economia i prioritzar la banca i les empreses multinacionals, deixant de banda les necessitats més bàsiques de la ciutadania”.

Segons Andújar, la situació actual és una mostra més del sistema capitalista i de què “els diners estan per davant de tot, ignorant les necessitats de les persones. És el que volem denunciar i visibilitzar”.

A partir d’ara, el Pla de xoc es posarà en marxa a través de grups de treball per incidir en cada necessitat. “Tots els grups de treball ho faran per temàtiques i de forma paral·lela i coordinada amb objectius a curt i llarg termini”, ha explicat Mercè Hernández, membre del Pla de xoc i que ha aprofitat l’avinentesa per convidar altres entitats i organitzacions locals a sumar-se al al projecte. La primera de les sessions, que s’ha celebrat al Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals (CRAC), s’ha centrat en les persones migrades i el racisme institucional.

En aquest sentit, si la situació d’aquestes persones ja era complicada abans de la crisi sanitària, la Covid-19 encara els hi ha posat més difícil. Tràmits tan senzills per als ciutadans residents com renovar o actualitzar la seva documentació, es converteix en un llarg periple per a les persones nouvingudes. Això els hi ocasiona problemes de tota mena, des de no poder accedir a la sanitat, tenir una feina regularitzada, enviar diners als seus familiars o accedir als ajuts socials.

Amb el tema de l’empadronament és el peix que es mossega la cua. Per poder viure en la legalitat és imprescindible estar empadronat en un municipi però aquest tràmit sovint els hi és molt difícil d’aconseguir, per la qual cosa la situació d’irregularitat i precarietat es cronifica i afavoreix l’aparició de màfies i abusos de drets bàsics.

Harouna Camara ha exposat diversos exemples als quals s’enfronten diàriament les persones migrades. Un dels més habituals és la impossibilitat d’obtenir cita a través d’Internet per gestionar qualsevol tràmit oficial d’estrangeria i regularitzar la seva situació. Aquest fet afavoreix que les màfies arribin a demanar fins a 600 euros per obtenir hora per obtenir el DNI o el NIE.  Per contrarestar aquesta situació, persones voluntàries s’han sumat a la iniciativa #tecedounacitaTanmateix, i per a les persones que no tenen Internet, aquest nou Pla de xoc incloura pròximament un punt d’atenció en aquest aspecte per a totes les persones que ho necessitin.

Camara també ha explicat, a nivell local, que molts compatriotes no poden anar al metge del CAP Mútua perquè no tenen la seva situació regularitzada i els hi demanen tornar al consistori per obtenir més documentació o els hi diuen que s'han de desplaçar fins a les urgències de l’Hospital de Terrassa.

El Pla de xoc social a Rubí presentat aquest dijous està integrat per diverses entitats i plataformes locals de la ciutat, com són el Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals (on va tenir lloc la presentació), els CDR, Arran, la PAH, Sindicat de Llogateres, Rubí Acull, Rubí Solidari, Moviment per unes Pensions Públiques Dignes, Plataforma per la Sanitat Pública, En Gambia, La Ràbia, Eixam, Guspira, DGT i xarxa de suport al CRAC. També s’han sumat a aquest projecte persones a títol individual.

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.