L'empresa rubinenca Robin Hat ha distribuït més d'un milió i mig de mascaretes

Entrevista a Xavier Garrido, qui ens explica la “recompensa emocional” que ha suposat “la bogeria” de les darreres setmanes

Ningú s’imaginava com les nostres vides anaven a canviar arran de la pandèmia del coronavirus. Dies abans que es decretés l’estat d’alarma a tot el país, l’empresa rubinenca Robin Hat ja es va posar mans a l’obra per confeccionar mascaretes gratuïtes per al personal sanitari d’hospitals de dins i fora de Catalunya davant la manca de material de protecció contra la Covid-19.

Això va generar una gran allau de solidaritat i cosidores, empreses de transport, taxistes i fabricants de goma elàstica i teixit es van sumar a la iniciativa de Robin Hat per repartir mascaretes entre els professionals que estaven i continuen a primera línia de guerra.

En Xavier Garrido, fundador de l’empresa, confessa que ha perdut 5 quilos d’ençà que es va engegar la maquinària solidària, que ha comptat amb l’ajuda de 145 ajuntaments de tot Catalunya i “molt a prop de 20.000 voluntaris”, amb persones d’Alcanar, Figueres, Castelló d’Empúries, “de tot el territori, des de dalt fins a baix”. Tot i treballar durant sis setmanes de diumenge a diumenge, Garrido assegura que no està cansat, ja que és massa gran “la recompensa emocional que tens, l’energia i l’agraïment que reps”.

Les donacions de les primeres mascaretes de tela han cessat perquè segons explica Garrido van servir “per frenar un primer impacte” durant les primeres dues setmanes. Des d’aleshores, Robin Hat ha comprat material tècnic i segons explica l’empresari rubinenc, “les mateixes empreses que es van oferir a donar-nos teixits gratuïtament ara ens han deixat a un mòdic preu el teixit tècnic”. A més compten amb el suport logístic i econòmic de diversos ajuntaments per comprar aquests “teixits tècnics, validats i certificats que compleixen amb la normativa”. Han aconseguit, ni més ni menys, que repartir més d’un milió i mig de mascaretes.

“Una bogeria”, afirma Xavi Garrido, qui explica que les mascaretes han arribat des de diversos punts de Catalunya fins al 12 de Octubre de Madrid, a hospitals de Granada, Lorca, Gijón, Barbastro, Saragossa, València...”allà on ens ho han demanat”.

Durant l’entrevista, Garrido vol destacar la generositat i la bona disposició de l’Ajuntament de Rubí en tot moment. “S’han portat molt bé, ens han facilitat moltes coses i en tot moment s’han preocupat pel que fem i el que necessitem”. Es refereix concretament al fet que el consistori s’ha encarregat de portar-los el dinar cada dia a treballadors i alguns voluntaris a través de l’empresa de dinars per a escoles Campos Estela, els hi han facilitat dues línies de mòbil, i la brigada municipal s’ha encarregat de recollir i entregar el material.

A hores d’ara continuen amb tot el tema de voluntariat i també comencen a arrencar de nou la seva pròpia activitat, que és la confecció de barrets de quiròfan amb dissenys personalitzats. Segons Garrido, ho fan “amb més força que abans perquè la gent és molt maca, els sanitaris també, i és un efecte secundari positiu d’haver-nos ofert a ajudar-los”. Els barrets amb dissenys originals són l’especialitat de la casa i faciliten la identificació dels professionals durant les intervencions quirúrgiques i alhora humanitzen l'entorn mèdic per als pacients, sobretot en pediatria.

Tot i això, i en vista de l’èxit obtingut amb la confecció de mascaretes, és molt probable que Robin Hat obri una nova línia de negoci dedicada a confeccionar també aquest material.