S'engega una nova campanya per evitar la proliferació del mosquit tigre

Rubí acollirà fins al 30 de juny una exposició a la Biblioteca municipal per prevenir la seva aparició

Tot i que la calor s'ha fet esperar, aquest mes de juny ha portat temperatures inesperadament altes i amb elles la ingrata aparició del mosquit tigre. De fet, a hores d'hora segur que més d'alguna persona ja ha patit la picada d'aquest insecte. 

En aquest sentit, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa eines i materials divulgatius per sensibilitzar la ciutadania i la manera més efectiva de frenar la proliferació d'aquest mosquit, evitant la posta d'ous i el creixement de les larves. 

A Rubí, l'exposició El mosquit tigre: un veí que ens incomoda, adreçada a les escoles i a la ciutadania en general, es podrà veure del 14 al 30 de juny a la Biblioteca Mestre Martí Tauler.  

Molestes picades i transmissors de malalties

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004, concretament a Sant Cugat. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika. A Catalunya s'han detectat casos importats d’aquestes malalties. Tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Prevenció

La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves. Això només s'aconsegueix eliminant els llocs d'aigua on creixen, habitualment acumulacions en recipients que es deixen a la intempèrie.

Hem de tenir en compte que el mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions susceptible de quedar inundat i que contingui aigua durant uns quants dies, per la qual cosa és molt important comptar amb la col·laboració de la ciutadania.

Una app permet controlar la seva proliferació amb la col·laboració ciutadana

En aquest sentit, l’aplicació de mòbil Mosquito Alert apropa la gestió d’un problema de salut pública a la ciutadania. Aprofita les tecnologies per aconseguir una vigilància global i en temps real dels mosquits, ja que permet als usuaris informar sobre cinc espècies diferents que preocupen a Europa: el mosquit tigre (Aedes albopictus), el mosquit de la febre groga (Aedes aegypti), el mosquit del Japó (Aedes japonicus), el mosquit de Corea (Aedes koreicus) i el mosquit comú (Culex pipiens).

La Diputació de Barcelona també posa a disposiciño dels infants i les seves famílies el conte "A la caça del mosquit ratllat", amb l’objectiu de fomentar la salut pública i el civisme, així com el vídeo “Al mosquit tigre, ni una gota d'aigua”, amb una versió per a la ciutadania i l’àmbit escolar. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.