"Era una anomalia que no s'hagués reconegut com cal la Neus Català a Rubí", Carlos Águila, impulsor

S'ha aprovat el canvi de nom de la plaça Nova de Les Torres a la plaça Neus Català

El 13 d'abril del 2019, Neus Català mor als 103 anys. Com a conseqüència, un grup de familiars i amics decideixen fer un homenatge al portal del pis de Les Torres on tants anys va viure. És allà on es parla de la importància de recordar una figura tan important com va ser Català, última supervivent catalana de l'Holocaust nazi. D'aquestes converses neix la idea d'organitzar una recollida de signatures perquè la plaça Nova passi a anomenar-se plaça Neus Català, en el seu record. Aquella petició, que va assolir més de 1.300 signatures, sembla que cada vegada està més a prop, ja que el ple del mes de juliol va aprovar aquesta mesura. Parlem amb un dels impulsors d'aquesta iniciativa popular, Carlos Águila.

Futura plaça Neus Català, ubicada a Les Torres

 

Com comences a involucrar-te en la recollida de signatures?

Ja s’havia parlat moltes vegades a l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de dedicar-li un espai a la Neus Català a Rubí. A més, l'entitat també du el seu nom. Per això quan ens reunim el 14 d'abril amb familiars i amics, ens decidim a demanar que se li posi el seu nom a la plaça on va viure gairebé 40 anys. A més, personalment feia anys que coneixia a la Neus i quan vivia a Les Torres l'havíem anat a visitar en diverses ocasions. A banda de tot això, coneixent la seva vida, coincidíem amb ella en la seva implicació en la lluita per la recuperació de la memòria de totes les dones que havien viscut a camps de concentració i que aquesta memòria havia estat tapada per la memòria dels homes. Per tal de seguir també amb la mateixa lluita que feia ella, vam considerar que era una persona força representativa i, tenint en compte que a Rubí la majoria de noms de carrers i places tenen noms masculins, que seria una bona petició.

 

Ara la petició s’ha convertit en moció aprovada per Junta de Portaveus i tirarà endavant, estàs satisfet?

Sí. A mi ja m’havien trucat per comunicar-me que la petició passaria a la Comissió de Nomenclàtor. Però el fet que tots els partits hagin donat suport a aquesta moció em sembla fenomenal, ja que suposa un reconeixement més a nivell general per part de tots els partits.

 

A la moció també es contempla dur a terme un acte institucional públic commemoratiu a Neus Català, com ho veus?

 

Se li han fet a altres ciutats molts reconeixements públics i nosaltres la vam acompanyar a recollir la medalla d’or de l’Ajuntament de Barcelona i el reconeixement de la Generalitat. A nivell personal és bonic que la ciutat on va viure tants anys també se sumi a aquest suport. De fet, era una anomalia que fins ara no s’hagués fet el reconeixement públic institucional quan sí que s’havia fet a altres ciutats on ni tan sols havia viscut ni hi tenia cap vincle personal com a Rubí.

 

Com faries entendre, sobretot a les noves generacions, la importància de recordar una figura com la de la Neus Català?

És una persona que tot i haver tingut una vida extremadament dura defensava uns ideals democràtics i d’humanitat i dignitat especialment quan parlava de totes les dones. Ella era molt humil, de fet, no es considerava cap persona especial, sinó que considerava que la seva memòria o cada vegada que ella anava a algun acte, era per recordar la memòria de totes les dones des d’un punt de vista d’un feminisme excepcional per una persona que tenia més de 100 anys. El coneixement de la història de Neus és un exemple de com la dignitat, els valors i la humanitat estan per sobre del terror, del nazisme i dels feixismes en general.

 

Queda molt a fer en relació a la memòria històrica?

Queda moltíssim a fer. A Rubí mateix tenim la querella argentina, que encara no s’ha pogut jutjar als torturadors, dels nens robats, les cunetes estan plenes de morts, hi ha molts actes. De fet, fins fa poc, no sabíem que a banda de la Neus, hi havia més rubinencs que havien estat a camps de concentració. El problema d’aquest país, en general, és que s’ha tapat tota aquesta memòria i s’ha instaurat el discurs dels vencedors. Així que des d’un punt de vista d’enfortir una democràcia, és important conèixer la història i aquells que van defensar la democràcia i no la dictadura com un valor per a sumar a favor de les llibertats que va aportar la democràcia a aquest país.

 

Creus que aquest coneixement i aquesta defensa de la democràcia seria la via per aturar el ‘renaixement’ de grups feixistes?

Clar, jo entenc que el coneixement de la història o dels horrors del passat també ajuden a evitar que aquest tipus d’idees s’instal·lin a la societat perquè, moltes vegades, parteixen d’un desconeixement de la mateixa dictadura. Entenc que la història de la humanitat que correspon a la vida de la Neus és un exemple perquè, espero, quan ara vagin a prendre un gelat a La Jijonenca, algú es pugui preguntar qui era la Neus Català i buscar la seva història. Penso que és bonic que un personatge tan rellevant i important per la història en general de totes les dones visqués tants anys a Rubí i fes la seva lluita per la memòria de totes elles.