Famílies de l’escola Torre de la Llebre reivindiquen dignificar la zona

L’AFA del centre educatiu reclama acabar amb la degradació de les torres Massana i crear un espai segur per als infants

Les famílies de l’Escola Torre de la Llebre estan cansades d’una situació que arrosseguen des de fa dècades: la degradació de les torres Massana i el seu entorn, freqüentat per persones drogodependents i amb molts racons on s'acumula la brutícia i deixalles diverses. 

Xeringues, ampolles plenes d’orina, tanques en mal estat i el deteriorament progressiu de la zona, on se situa aquest antic conjunt residencial noucentista, són la problemàtica a la qual s'enfronten cada dia les famílies dels alumnes. 

Dues mares, en representació de la Comissió de Salut de l’AFA de l’escola, expliquen al TOT Rubí que és “un problema real de salut pública”, ja que els menors estan exposats a veure xeringues pel camí i l’entorn escolar. “Des de primera hora és un anar i venir de persones que es punxen aquí mateix, és un degoteig constant”.  

Un dels racons de la zona, amb diverses deixalles. FOTO: Redacció

Un dels racons de la zona, amb diverses deixalles. FOTO: Redacció 

Segons expliquen, dues de les torres han estat ocupades fa anys per grups antisistema que no generaven problemes de convivència i inclús s'oferien a cuidar d'una colònia de gats durant els mesos d'estiu. Darrerament però, asseguren que l'ambient ha degenerat i cada vegada hi accedeixen més persones en un estat "deplorable", amb signes d'embriaguesa o sota l'influència d'altres substàncies, la qual cosa genera una gran sensació d'inseguretat

El centre educatiu es troba al barri de Ca n’Alzamora, al costat de les antigues torres que va fer construir la família Massana en el segle passat. La casa senyorial que queda més pròxima a l’escola Torre de la Llebre és la torre Salduba. En aquest edifici es va instal·lar en el 2008 una escola-taller dedicada a les energies renovables però al cap de pocs anys, la torre va tornar a quedar en estat d’abandonament. Ara està buida i té part dels accessos tapiats però des de l’AFA expliquen que fa menys de tres setmanes persones alienes van intentar accedir novament al seu interior.

 
Part exterior que envolta una de les torres Massana. FOTO: Redacció

Part exterior que envolta una de les torres Massana. FOTO: Redacció

Una escola amb més de 40 anys d'història a la ciutat 

Les mares de la Comissió de Salut de l’escola creuen que el consistori hauria d’activar un pla de dignificació de la zona i aprofitar aquestes edificacions per posar un centre cívic o una escola bressol, propostes que satisfarien a famílies i entitats veïnals. 

De moment, l'únic que han aconseguit és que en algunes parts de l’exterior que envolta les diferents torres es posin reixes noves. També s’han col·locat uns blocs de ciment new jersey en una de les entrades de l’avinguda de Massana amb carrer Art. D’aquesta manera s’evita que els cotxes creuin l’avinguda a alta velocitat i s’ha reduït el nombre de cotxes que s’acostaven per vendre drogues injectables o estupefaents a les persones que malviuen a les torres situades més a prop del passeig de les Torres.

Des de l’AFA lamenten la situació i recorden que l’escola, amb més de 40 anys d’història a la ciutat, compta amb un gran projecte educatiu i acull actualment alumnes de 240 famílies fins a sisè de primària. Asseguren que durant tots aquests anys, les ampes de l'escola han intentat posar remei a aquesta situació i, tot i que han mantingut reunions amb diferents serveis i tècnics de l'Administració, de moment no veuen la llum al final del túnel. 

Tanmateix, el grup municipal de l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP) fa anys que denuncia el deteriorament de les torres Massana, incloses en el catàleg de patrimoni arquitectònic de la ciutat i reclama que se li doni un ús per a equipaments. 

A l'esplanada d'una de les torres Massana viu un ase des de fa anys. FOTO: Redacció

A l'esplanada d'una de les torres Massana viu un ase des de fa anys. FOTO: Redacció 

Un ase en mal estat

Des de l’AFA de l’escola expliquen que a les esplanades i al voltant de les torres Massana hi ha hagut sempre animals de tota mena: cabres, truges, oques i fins i tot un ase. Respecte a l'èquid, les mares asseguren que en certes èpoques de l'any ha semblat malalt i tenia la pell en mal estat. A més, expliquen que s'alimenta bàsicament del que li donen les persones que s’acosten a través de la reixa per on treu el morro i recorden que l’any passat va mossegar dues vegades a criatures que van ficar la mà per tocar-lo. 

En aquest sentit, expliquen que quan s’han queixat per la mala situació de l’animal han rebut informes veterinaris assegurant que el ruc no pateix cap problema, tot i que és un extrem que posen en dubte. 

Una de les torres Massana més pròxima al passeig de les Torres. FOTO: Redacció

Una de les torres Massana més pròxima al passeig de les Torres. FOTO: Redacció

La degradació d’unes torres que pertanyien a una família rica de Barcelona

Tal com explica l’historiador local Jordi Vilalta, els Massana, una rica família de Barcelona, compraren la masia de la Torre de la Llebre als anys 20 del segle passat i van edificar cinc torres noucentistes als seus terrenys, de les quals encara subsisteixen quatre. Una d’elles és la que actualment allotja l’escola Torre de la Llebre.

Dues terceres parts de l’edifici que queda més a prop del pati de l’escola, la torre Salduba, van ser expropiades per l'Ajuntament de Rubí, que informa que també té previsió d'expropiar la part que resta.

Pel que fa a la torre situada que dona al passeig de les Torres, ja va ser expropiada pel consistori, i hi ha una part entre les dues finques que actualment és objecte d'un contenciós.

Vista exterior d'una de les torres noucentistes situada a l'avinguda de Massana. FOTO: Redacció

Vista exterior d'una de les torres noucentistes situada a l'avinguda de Massana. FOTO: Redacció

 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.