La Generalitat treballa per reobrir el camp de golf de Can Sant Joan

Els ajuntaments de Sant Cugat i Rubí apostaven per la reconversió de l’equipament en un gran parc interurbà

El camp de golf de Can Sant Joan, ubicat entre els termes de Sant Cugat i Rubí, té molts números de tornar a ser un espai destinat a la pràctica d’aquest esport i no pas un gran parc interurbà per al gaudi dels ciutadans. Amb aquest objectiu, l’Institut Català del Sòl, propietari dels terrenys, fa setmanes que manté converses amb diversos operadors privats. Albert Civit, director de l’Incasòl, ha avançat al TOT Rubí que es treballa amb la idea de reobrir el camp de golf amb un format més petit que l’actual i enfocat a l’esport base. La Generalitat pretén que el concurs públic per escollir l’empresa que exploti les instal·lacions s’obri a finals d’any o principis del 2021.

Civit assegura que el camp de golf de Can Sant Joan “té molt potencial” i que en aquesta nova etapa no hi haurà els 18 forats que hi havia fins ara. “El sector diu que no és moment d’apostar per un camp clàssic, sinó per un format més petit que apropi els més joves a la pràctica del golf”, afegeix. El director de l’Incasòl no sap encara si seria viable que part de les actuals 90 hectàrees poguessin ser d’accés obert als ciutadans i assegura que el nou camp de golf s’haurà de dissenyar amb un sistema de gestió de l’aigua més eficient que en el passat.

Recordem que el primer camp de golf públic de Catalunya va inaugurar-se l’any 1994 i va tancar per ordre judicial l’abril de 2018. La Federació Catalana de Golf, concessionària del camp, tenia els drets d’explotació fins el 2064, però va cedir-ne la gestió a diverses empreses. L’última, Puro Campo SL, va declarar-se en fallida i la Federació no va aconseguir trobar cap altre inversor interessat en mantenir viu el projecte. Ara fa un any, l’Incasòl va recuperar els terrenys després que la Federació Catalana de Golf comuniqués que renunciava als drets de l’equipament.

Els ciutadans donen un nou ús a un camp de golf abandonat des de fa dos anys

El tancament i abandonament del camp de golf va fer que, en un primer moment, part de les instal·lacions fossin saquejades -com ara l’edifici del restaurant i el magatzem principal-, però amb el pas del temps les gairebé 90 hectàrees de bosc i camps van anar convertint-se en un espai de passeig molt freqüentat pels veïns de Rubí i Sant Cugat. Sens dubte, el post-confinament dels últims mesos ha facilitat que moltes persones descobrissin aquest pulmó verd situat entre els dos municipis.

De fet, durant els últims anys diverses iniciatives ciutadanes i polítiques han lluitat per convertir l’antic camp de golf en un gran espai d’ús ciutadà. En el cas de Rubí, l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha liderat aquest moviment, recollint més de 600 signatures a Change.org i aconseguint que l’any passat el ple municipal aprovés una moció al respecte. L’alcaldessa, Ana Maria Martínez, va veure aquest projecte “com una oportunitat de recuperar un espai estratègic en un enclavament privilegiat”. Pocs dies després, el ple de Sant Cugat també aprovava una moció de la CUP -partit que forma part de l’equip de govern- en la mateixa línia. Per aquest motiu, ambdós consistoris van demanar públicament a l’Incasòl que estudiés aquesta possibilitat.

Noves tanques que ha posat Incasòl. FOTO: R. Cabús

Noves tanques que ha posat Incasòl

Es reforça la seguretat del camp per evitar l’entrada de passejants

Durant les últimes setmanes l’Incasòl ha instal·lat noves de tanques de protecció al perímetre del camp i ha construït diverses trinxeres per dificultar al màxim l’accés de passejants i ciclistes al recinte del camp. Segons l’organisme depenent de la Generalitat aquestes actuacions es fan amb l’objectiu de protegir les instal·lacions i evitar accidents en el seu interior.

Paral·lelament, ja s’ha donat a conèixer el projecte a l’Ajuntament de Sant Cugat. Albert Civit, director de l’Incasòl, assegura que el consistori santcugatenc “veu amb bons ulls” la reobertura del golf de Can Sant Joan, tot i que fonts municipals només confirmen que l’Incasòl ha comunicat a l’Ajuntament la seva intenció de reobrir el camp de golf “perquè hi ha una escola de golf interessada en recuperar l'activitat". L’Ajuntament de Rubí, en canvi, assegura que la Generalitat encara no els ha notificat la seva intenció de reobrir l’equipament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.