El govern municipal presentarà un pressupost de 92,5 milions d'euros per al 2023

Increment de prop d'un milió i mig per l'augment dels ingressos respecte a l'exercici anterior

El govern municipal de Rubí, integrat pel PSC i En Comú Podem, presentarà en el ple municipal d'aquest dijous la proposta de pressupostos municipals de 2023, que ascendeixen a 92,5 milions d'euros

Més inversió social i mobilitat saludable són dos dels puntals d'aquests nous pressupostos. Així ho han anunciat Ana María Martínez, alcaldessa socialista i Andrés Medrano, portaveu dels comuns. Segons la primera edil, són uns pressupostos "continuistes", en línia amb el pla de mandat de l'equip de govern, que pretenen fer de Rubí "una ciutat competitiva, amable, ben mantinguda i amb perspectiva de gènere". 

L'alcaldessa de Rubí i el portaveu d'En Comú Podem. FOTO: NHS

L'alcaldessa de Rubí i el portaveu d'En Comú Podem. FOTO: NHS

L'alcaldessa ha explicat que la font d'ingressos principal de l'Ajuntament és l'IBI i altres impostos com el dels vehicles de tracció mecànica, i ha destacat que cap dels dos s'ha incrementat en els darrers dos anys. En comparació amb el pressupost de l'any passat, els ingressos de les arques municipals han augmentat un 1,4 milions d'euros pel finançament de l'Estat, i el seu deute s'ha rebaixat de 2,7 a 1,4 milions d'euros.

A més, la portaveu dels socialistes ha recordat que s'han augmentat les despeses un 4% per l'increment en la retribució del personal municipal, tal com ha acordat el govern espanyol i els sindicats.

El govern municipal ha destacat que per al 2023 pugen les partides destinades al transport adaptat per a persones amb discapacitat, el servei d'acolliment residual d'urgència, les targetes moneder, les beques menjador, els àpats a domicili, el menjador social de Magallanes i el servei de teleassistència. Pel que fa a la perspectiva de gènere, es destinaran en total 2,3 milions d'euros a polítiques d'igualtat a la ciutat. 

D'altra banda, Andrés Medrano ha recordat que la ciutat manté tres grans contractes: el servei d'atenció domiciliària, amb un cost de 2,6 milions d'euros, el transport urbà, amb una despesa de 4,5 milions d'euros, i el més gran, corresponent a la recollida de residus i neteja viària, de 8,4 milions d'euros. 

Altres contractes més petits són el del manteniment d'asfalts (850.000 euros), manteniment de voreres (570.000 euros) i, manteniment de parcs i jardins (2,2 milions d'euros). Respecte a aquest últim, objecte sovint de crítiques per part de l'oposició, Medrano ha recordat que encara no està adjudicat i ha reconegut que està sent un procés feixuc. Tot i això, ha assegurat que la seva adjudicació permetrà posar en marxa el pla director de l'arbrat a Rubí. 

El portaveu d'En Comú Podem també s'ha referit a altres inversions, com els 300.000 euros que es destinaran novament als pressupostos participatius, 150.000 euros a l'enllumenat públic, 105.000 euros al pla de mobilitat urbana, o 141.000 a la seguretat ciutadana, amb el reforç de 4 agents més i equipament per a la xarxa de rescat. 125.000 euros aniran a parar a l'asfaltatge de voreres i 200.000 euros a una millor gestió dels recursos humans de l'Ajuntament. 

Aquest pressupost entrarà en vigor l'1 de gener de 2023, moment en el qual el govern municipal té previst fer balanç d'aquests gairebé quatre anys de legislatura. En aquest sentit, l'alcaldessa s'ha aventurat a dir que ja s'ha complert amb el 75% del pla de mandat. 

Preguntats per les aportacions de l'oposició als pressupostos de l'any vinent, la regidora socialista d'Hisenda, M. Carmen Cebrián ha contestat que només ha fet aportacions el grup municipal d'ERC Rubí i per part de l'AUP s'han rebut dubtes que durant aquests dies els hi resoldran. Tot i això, la regidora ha deixat la porta oberta i ha dit que "el pressupost està tancat però durant l'any es poden fer modificacions". 

Ana María Martínez ha afegit que no es pot permetre que la "maquinària municipal s'endarrereixi ni que els 600 treballadors treballin pitjor per una qüestió de negociació. No podem començar l'any sense el pressupost actualitzat". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.

Més informació