La desesperació d'un pare per fer justícia per la mort del seu fill

El pare del Javi, el noi mort per atropellament a la carretera de Rubí, denuncia la lentitud de la justícia: "Estic desesperat"

El 19 d'agost de 2018 de matinada, el Javi, un jove de 30 anys de Barcelona, va ser atropellat a la carretera de Rubí, a l'altura de la discoteca Drinking. Hores després, va morir a l'hospital. Les investigacions policials han assenyalat un jove, amic de la víctima, com a presumpte autor de l'atropellament. Un altre amic de la víctima està acusat d'encobriment.

A inicis de 2019, el Jutjat de Primera Instància de Rubí va iniciar la instrucció per un presumpte delicte per homicidi imprudent, delicte contra la seguretat viària i omissió del deure d'auxili. Els pares de la víctima, José Antonio Martín i Virginia Laíz, van denunciar llavors les "mentides" dels acustats i "negligències" policials en la investigació. Mesos després, la instrucció del cas segueix encallada al Jutjat de Rubí i encara queden dos testimonis per declarar.

La mare de la víctima va morir aquest setembre sense poder veure la resolució del cas. El pare continua la lluita per aconseguir justícia per la mort del seu fill. Està indignat amb el paper de la justícia i la seva lentitud. Gairebé un any per prendre declaració a una desena de testimonis i sense rebre informació. Per això ha decidit concentrar-se davant dels Jutjats de Rubí amb una pancarta: "Justicia con Javi. Asesinado el 19-8-2018".

"Estic desesperat"

"No crec en la justícia i tinc por que no se'n faci. La meva dona ha marxat d'aquest món i almenys jo vull lluitar perquè es faci justícia", explica José Antonio Martín al TOT. L'última sessió de la instrucció va ser fa més de quatre mesos i des de llavors no ha tingut més notícies. Mesos després, encara falten per ser citats a declarar dos testimonis. El cas continua aturat en la instrucció i el judici oral encara no té cap calendari per començar.

"Estic desesperat", denuncia Martín, que critica la lentitud i la falta d'empatia del jutjat amb les víctimes. "M'indigna i em produeix molt dolor", afegeix.

Aquesta lentitud i la falta d'interès de la justícia en el seu cas el fa desconfiar totalment del sistema: "Sembla que tinguin més mirament pels delinqüents que per les víctimes. Et fa pensar que t'has de prendre la justícia per la teva mà". La seva desesperació i impotència es veu frenada pel fet que té un altre fill, si no "no tindria res a perdre". "Això acabarà molt malament", lamenta.

"Me'ls trobo contínuament i això per mi és molt dur"

Un dels fets que més indigna a José Antonio Martín és que els investigats, a qui la policia assenyala com a responsable de l'atropellament mortal i com a encobridor, "estiguin tan tranquils a casa seva". Viuen al mateix barri i se'ls troba sovint. "Me'ls trobo contínuament i això per mi és molt dur", lamenta.

I una de les coses que produeix més dolor a Martín ha estat el comportament dels dos investigats, que davant del jutge han canviat d'història diverses vegades i han "mentit des del principi". "Des del primer dia em van mentir i van donar versions diferents, per mi són delinqüents i és un assassinat. Si en un primer moment haguessin dit la veritat, que va ser un accident i va ser sense voler... Però han estat miserables i covards".

Els fets del dia de la mort

L'atropellament es va produir al carrer lateral de la carretera de Rubí FOTO: Bernat Millet

L'atropellament es va produir al carrer lateral de la carretera de Rubí FOTO: Bernat Millet

El Javi va anar a les Carpes Drinking amb dos amics i les seves parelles. Segons la investigació de la policia, va ser atropellat per un dels seus dos amics (l'altre amic i les dues parelles eren dins del cotxe). No el van auxiliar ni van alertar els serveis d'emergències.

Després d'atropellar-lo, l'amic que no conduïa va portar el cotxe fins al restaurant Dori, al costat del Centre Comercial. L'endemà, dos dels implicats i familiars seus el van anar a buscar i, segons va quedar enregistrat a les càmeres de seguretat, van comprovar detingudament si el cotxe tenia marques.

Els investigats van negar aquest relat i asseguren que Javi va morir a conseqüència d'una baralla amb un altre grup, versió que rebutja tant la policia com testimonis dels fets. Els testimonis van corroborar la versió de l'atropellament i van identificar el model i el color del cotxe.

Vehicle sense custòdia

Una de les denúncies del pare del Javi va ser que la policia científica va trigar més del compte a analitzar el vehicle implicat. El cotxe va ser localitzat pels Mossos d'Esquadra, el mateix dia 19, i van evidenciar fregaments en la part lateral dreta del cotxe. El vehicle va estar hores sense custòdia i quan la policia científica va fer una inspecció ocular, dos dies més tard, no va detectar danys compatibles amb un accident recent, però van destacar "l'estat d'ordre i de neteja que presentava el vehicle".