La llei catalana de lloguers penja d'un fil

A Rubí, ciutat considerada zona de mercat tens, aquesta llei ha permès tramitar quatre denúncies per no complir amb la normativa

El govern espanyol es prepara per interposar en les pròximes setmanes un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana de lloguers. El pròxim 22 de juny expira el termini de sis mesos de què disposa l'executiu espanyol per presentar-lo sense que, per ara, s'hagi assolit un acord amb la Generalitat.

La llei del lloguer determina que en les zones amb una manca d'oferta d'habitatge assequible, com és el cas de Rubí, el preu el lloguer queda determinat en funció de l'índex que marca l'Agència de l'Habitatge. Els nous contractes s'han de cenyir al preu per metres quadrat de referència. En cas que l'immoble hagi estat arrendat per sota del preu de referència durant els darrers 5 anys, la llei impedeix que el propietari n'apugi el lloguer. La norma, per tant, obliga els propietaris a rebaixar els preus que estan per sobre l'índex i a congelar els que s'hi situen per sota.

Aquesta nova legislació havia permès que l’Agència Catalana del Consum iniciés la tramitació de tres denúncies administratives presentades per la societat municipal Proursa contra el portal immobiliari Habitaclia.com i una altra contra Fotocasa.es. En concret, l'empresa pública va detectar anuncis referents a habitatges de la ciutat que no informaven de l'índex de referència dels preus de lloguer d'acord amb els publicats per la Generalitat. 

 

Més info: A tràmit quatre denúncies contra Habitaclia i Fotocasa

Aquestes quatre denúncies a tràmit formen part d’un grup de 19 incompliments que ja va detectar d'ofici el Servei d’Habitatge a Rubí i que també van ser traslladades a l'Agència de Consum per tal que iniciés els corresponents expedients sancionador. 

De fet, a finals de maig, la regidora d'Habitatge de Rubí, Ànnia García, anunciava que el ple municipal demanaria que Rubí se segueixi considerant mercat d’habitatge tens per continuar regulant el preu del lloguer a la ciutat i denunciar qui incompleixi la normativa de la Generalitat. La regidora dels comuns explicava que el municipi ja estava considerat com a tal però aquesta categoria tenia la caducitat d'un any, i acabava el pròxim mes de setembre. 

Més info: Habitatge demanarà que Rubí es consideri mercat d’habitatge tens

Ara, tot aquest marc normatiu pot quedar en l'aire, ja que el ministre de Política territorial, el socialista Miquel Iceta, avançava aquest dimecres al Congrés que quan té el convenciment que una llei autonòmica vulnera l'àmbit competencial, "políticament, legalment i moralment tinc l'obligació de presentar aquest recurs" i "no puc mirar cap a una altra banda".

Malgrat que el Ministeri apunta que encara està obert el període de negociació amb el Govern, fonts del govern espanyol asseguren a El Periódico que la interposició del recurs ja està decidida i que s'aprovarà el pròxi dimarts al Consell de Ministres.

Un recurs que pot suposar la suspensió automàtica

Un recurs d'inconstitucionalitat per part del govern espanyol pot suposar la suspensió automàtica de la norma sempre que l'executiu espanyol apel·li a l'article 161.2 de la Constitució que li permet paralitzar qualsevol norma autonòmica des del moment en què el Tribunal Constitucional admeti a tràmit el seu escrit. El TC ja té sobre la taula un altre recurs, en aquest cas interposat pel Partit Popular, adduint que vulnera el dret a la propietat privada.

Iceta va assegurar al ple que malgrat que "presentar un recurs no és un plat de gust" i que té el convenciment que es tracta d'una llei "progressista", la iniciativa està motivada pel convenciment del govern espanyol que el Parlament va legislar vulnerant les competències de l'Estat. 

Paral·lelament, representants del Sindicat de Llogaters s'han reunit aquest dijous al Congrés amb els grups parlamentaris d'ERC, JxCat, CUP i En Comú Podem davant la possibilitat que el Consell de Ministres aprovi el recurs.

El representant del Sindicat de Llogaters Jaime Palomera ha afirmat que la llei catalana està "creant un precedent positiu" per a tot l'Estat que demostra "que sí que es poden regular els lloguers". "El que el govern no pot fer és insinuar que tombarà aquesta llei, sinó que toca ampliar aquesta regulació a la resta de l'Estat". Palomera ha retret a l'executiu espanyol que paral·lelament a aquest recurs no impulsi la seva llei de lloguers, que està signada entre els socis de la investidura.
 

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.