Malestar i incertesa entre els restauradors per les noves restriccions

Empresaris de la restauració i l'oci de Rubí asseguren que les noves mesures suposen un cop molt dur per a un sector ja molt castigat

Aquest divendres 16 d’octubre a la matinada han entrat en vigor les noves restriccions del Govern, que decreten el tancament de bars i restaurants durant 15 dies per frenar l’expansió del coronavirus, entre altres mesures, que també inclouen limitar el comerç al 30% del seu aforament. 

Més info: Entra en vigor el decret de restriccions a restauració i comerç a l'espera de la decisió del TSJC

Els principals perjudicats de les noves mesures són empresaris, autònoms i treballadors del sector de la restauració i l’oci, que veuen com els ingressos han caigut en picat i cada dia es fa més difícil aixecar la persiana.

L’Ivan Vila és un dels propietaris del restaurant mexicà Villamalquerida de Rubí i considera que són unes mesures “molt dures” per al sector de la restauració. En el seu cas, el negoci té només un any de vida. “Ens ha tocat viure al març tres mesos de tancament i ara una altra vegada 15 dies, que esperem que realment siguin només dues setmanes. És una estocada molt forta per a nosaltres”.

Les restriccions imposades obliguen a bars i restaurants a tancar les portes, sense consumir ni a interiors i terrasses, mantenint-se només actiu el servei per emportar i a domicili. “Intentarem sobreviure aquests 15 dies amb el take away però no és el mateix que tenir el restaurant obert. Són unes mesures molt estrictes i el sector ja està molt perjudicat” explica l’Ivan Vila, qui afegeix “i si s’atura, que s’aturi tot: les factures de llum, d’aigua, gas, els lloguers, els impostos...perquè sinó la majoria de nosaltres no sobreviurem al tancament”.

Les noves restriccions afectaran autònoms, empresaris de la restauració, personal i proveïdors. En el cas del Villamalquerida, actualment dóna feina a vuit persones. “Ho hem d’acabar de mirar però segurament farem ERTEs parcials, no hi haurà feina per als cambrers però ho intentarem compensar amb el servei a domicili perquè no perdin el 100% del seu sou”.

Alfred Martí, propietari del bar-restaurant Cal Gori, viu el tancament de bars i restaurants “amb incertesa en un sector en el qual ja veníem molt tocats” des de l’inici de la primera onada i alerta que afecta el personal que s’ha de quedar a casa sense poder treballar i les seves famílies. “És molt greu”, diu Martí, qui creu que costarà molt remuntar i reclama mesures urgents a l’Ajuntament “perquè de les terrasses encara no hem cobrat i de les ajudes al comerç tampoc”.

El propietari de l’emblemàtic restaurant rubinenc considera un greuge comparatiu que les restriccions se centrin en els bars i restaurants. “Trobo una vergonya que als centres comercials hi hagi una tenda molt de moda amb cua a l’entrada i segueixin obrint. No és just, demano el mateix tracte, el 30% d’aforament”. Segons Martí, “l’hostaleria és l’ase dels cops d’aquesta pandèmia”.

El Pepo és gerent del New Yorker, un dels pocs locals de la ciutat dedicat a l’oci nocturn. “Portem 10 anys reiventant-nos dia a dia (...) però és un cop dur el que està passant” explica. Respecte a la marxa enrere que va fer el Govern hores després d’anunciar que permetia als locals d’oci nocturn fins a les 3 de la matinada, Pepo reconeix que van tenir la il·lusió de poder obrir fins més tard però veient la situació desfavorable de Madrid ja s’esperava que no es podria dur a terme. “El nostre horari és molt més que les 3 de la matinada perquè a la una no ens permet fer quasi res en el nostre model de negoci, ja que tenim un horari clarament nocturn i el nostre públic comença a arribar a les 11:30 o 12 h”. Per aquest motiu, el local s’ha hagut d’adaptar a la nova situació i oferir també sopars “que no van malament però estan lluny de ser el que nosaltres realment som”.

Pel que fa a les mesures de seguretat sanitàries, el gerent del New Yorker recorda que tenen seguretat a la porta i distància entre taules. “Si anem a una festa privada a una casa segurament ningú portarà mascareta. Al local tenim càmeres a l’interior i els clients que s’aixequen de la taula per anar al lavabo es posen la mascareta, ja ho fan de forma inconscient”.

De fet, les poques opcions d’oci nocturn per als joves han fet aflorar les festes privades, sovint sense mesures de seguretat i els botellons. Tot i això, el Pepo aclareix que el públic del seu local no es dedica a anar als parcs a beure. “Tinc un públic més adequat a fer una reunió a casa i gent més adulta”.

Unes ajudes que no arriben o ho faran quan sigui massa tard

Tot i que les administracions han anunciat ajudes per als autònoms i per al sector de la restauració, aquestes no són suficients, no arriben i quan ho facin serà massa tard.

Per al Pepo, gerent del New Yorker, “no hi ha cap ajuda millor que poder obrir”, i afegeix que “no ens podran ajudar mai de la mateixa manera que estem deixant de facturar”. L’empresari recorda que les noves restriccions faran caure novament els ingressos i obligarà molts locals a prescindir de treballadors, hi haurà lloguers que no es podran assumir i proveïdors que tampoc cobraran. “És tot una cadena” explica l’empresari, qui creu que les ajudes per als autònoms a dures penes donen per pagar els impostos i part de la seguretat social d’algun treballador. “No ens donaran 5.000 euros a ningú per aguantar a final de mes. La solució no és tancar”.

Ivan Vila, propietari del restaurant mexicà a Rubí, explica que “les ajudes a nivell local encara no han arribat i no confio que ho facin abans de final d’any, però quan arribin benvingudes siguin”. Vila creu que “cal apostar pel comerç local i pels restauradors. Hi ha ciutats veïnes com Sant Cugat que està donant vals de 20 euros per gastar en el comerç i en els restaurants de la ciutat. No és gran cosa però falten iniciatives perquè és molt greu el que està passant”.

La patronal de bars i restaurants portarà les restriccions als tribunals

Hores després que la Generalitat anunciés aquest dimecres les mesures extraordinàries per frenar la pandèmia del coronavirus i “evitar un confinament total”, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) advertia que recorreria davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el tancament de bars i restaurants, ja que ho considerava "insòlit i desproporcionat".

Més info: El sector de la restauració recorrerà el tancament o limitació horària a bars i restaurants

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.