Maria Antònia Martínez: “Anar a can Vilalta era trobar el que volguessis”

Entrevista a la saga familiar dels Establiments Vilalta, oberts a Rubí des de 1963 i emblema del petit comerç de la ciutat

Hi ha botigues que et transporten a una altra època. Són aquelles que amb el pas dels anys mantenen la seva essència i que no s’haurien de perdre mai perquè li aporten identitat i personalitat a una ciutat. És el cas dels Establiments Vilalta, que amb lletres ben grans i uns aparadors ben assortits, anuncien que són perfumeria, llibreria i també venen joguines i articles de regal.

Tot i que la botiga deu el seu nom al Gaspar Vilalta, la fundadora d’aquest establiment situat al cor de Rubí, és la seva dona, la Maria Antònia Martínez Díaz. “Era el costum d’abans, perquè era l’home”, ens explica la Maria Antònia, qui va començar el negoci tota sola. “Al principi era una mica perfumeria i llibreria, poca cosa. Vam anar ampliant i al final teníem de tot. Anar a can Vilalta era trobar el que volguessis”.

Després es va afegir el seu marit, Gaspar Vilalta, que al principi treballava com a mecànic a Terrassa. “Estava d’encarregat molt bé però quan venia aquí trobava la dona que estava rebentada de treballar i guanyava més que jo fent de mecànic. Llavors vaig dir: ‘saps què? M’enganxo a la tenda”, explica amb un somriure.

Façana de la botiga, al carrer Rafael Casanova 12 de Rubí. FOTO: Facebook Establiments Vilalta

    

Després van venir les generacions posteriors, amb el Blai i la Núria Vilalta. “La Nuri s’ha establert pel seu compte al centre de Rubí, té perfumeria i cabines d’estètica”, ens explica el seu pare.

El Blai Vilalta, juntament amb la seva dona Carol, continuen al capdavant de la botiga que aquest 2020 complirà cinquanta-set anys d’història a la ciutat. “Toquem el cantó de perfumeria: colònies, perfums, i a la botiga de joguines tenim joguets i material escolar. També tenim artesania religiosa, que no és fàcil de trobar”, ens comenta el Blai, qui afegeix “seguim el concepte dels meus pares, i si vols fer un regal i no tens la idea clara, doncs aquí tenim de tot”.

Els Establiments Vilalta tenen una situació privilegiada al carrer Rafael Casanova número 12. Preguntats per quin succés de la història de la ciutat els ha marcat més, tant la Maria Antònia com el Gaspar coincideixen amb la històrica vaga dels treballadors de la JOSA. “Totes les botigues de Rubí vam dir de tancar al vespre i va quedar el poble a les fosques. Era impressionant”, recorda la Maria Antonia.

Quan els hi desitgem llarga vida i que la botiga arribi als cents anys, els tres membres de la saga familiar esclafen a riure. “Esperem que sí”, diu el Gaspar Vilalta. “Això m’agradaria saber”, es pregunta la Maria Antònia.

El Blai Vilalta es mostra esperançat tot i que reconeix les complicacions de tirar endavant un negoci familiar en el context actual. “Amb la meva dona Carol tenim molta il·lusió. Ens agrada molt innovar però és veritat que el comerç, en general, ho té més difícil. La gent compra molt per internet, a Amazon, a les grans superfícies... De vegades, de broma, dic que només fa falta que ens caigui un llamp perquè cada vegada hi ha més traves i costa molt. És un treball al qual li has de dedicar moltes hores, diumenges que s’han d’obrir, no tens gaires vacances...”.

Però també té una part molt positiva. “És una feina maca, estàs de cara al públic, tractes amb la gent, t’expliquen les seves coses, estàs molt proper al veïnat, i tenim il·lusió i ganes de fer coses noves”, conclou el Blai.