Mor Maria Carretero, "La Paloma"

Va ser una de les comerciants més conegudes de la ciutat

Maria Carretero i Jufresa, més coneguda com "La Paloma", ha mort als 94 anys d'edat. Es tractava d'una dona molt coneguda a la nostra ciutat i que molts recordaran per haver estat durant molts anys darrere del taulell de la Ferreteria Paloma. Fins fa poc era habitual trobar-se-la passejant pel centre de Rubí. Les seves conviccions polítiques i religioses van definir la seva figura.

La Maria era filla de pare andalús i mare terrassenca i, de fet, va passar la seva infantesa a Terrassa. Quan es va casar amb el seu marit, el senyor Jaume Paloma, va venir a viure a Rubí, un petit municipi que la va impactar: "Les dones vestien amb davantal i sabatilles, no com a Terrassa, on portàvem sabates", explicava fa sis anys en una entrevista de Jordi Margarit encarregada per l'Ajuntament de Rubí. Era una dona que vestia sempre de forma impecable, molt observadora, amb avantpassats francesos, i que no perdia detall del que passava darrera de l'aparador de la seva ferreteria. Ella mateixa reconeixia que aquella botiga "era la seva vida" i, un cop jubilada, hi continuava passant els matins i les tardes asseguda en una cadira des de la qual no perdia detall de tot el que passava.

Molts rubinencs recordaran que, en aquella ferreteria i durant molts anys, hi cridava l'atenció una foto ben visible del dictador Franco. "Jo soc de dretes i molt franquista, a mi m'agradava molt Franco", explicava en aquella mateixa entrevista. De fet, la Maria havia anat algun cop a Barcelona a veure el dictador i sempre va identificar-se amb la dictadura, com ara amb Manuel Murillo, l'últim alcalde franquista, per qui sempre va tenir bones paraules. També va ser militant del Partit Popular de Rubí durant molts anys i mai faltava a la seu dels populars en les jornades electorals.

La Maria "La Paloma" va ser de les primeres dones de Rubí en tenir carnet conduir i gairebé mai va seguir les modes del moment. Sempre va estar en contra de la separació, de l'avortament, del moviment feminista i de l'arribada d'immigrants a Rubí, tot i que durant molts anys va acompanyar-la sempre una cuidadora d'origen magrebí, a qui tenia un gran afecte. Va ser una gran defensora del moviment animalista i es va pronunciar en contra de la tauromàquia en diverses ocasions.

Una dona amb caràcter que sempre va defensar amb fermesa les seves conviccions, com quan va erigir-se en una de les veus més potents del teixit comercial rubinenc en contra de l'illa de vianants. Per a molts de nosaltres, una de les darreres imatges seves en la nostra retina serà recordar-la asseguda en aquells seients del passeig Francesc Macià des d'on contemplava l'actual Rubí.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.