Nova campanya de voluntariat ambiental per recuperar l’entorn natural de Rubí

Les accions se centraran en la font de Sant Muç i el torrent del Mut

L’associació Rubí d’Arrel, el Centre Excursionista de Rubí i el CRAC posen en marxa una campanya de voluntariat ambiental per recuperar l’entorn natural i rural de la ciutat.

Les actuacions es faran a la primavera i la tardor, en grups de treball reduïts per garantir les mesures sanitàries, i se centraran en l’entorn de la font de Sant Muç i el torrent del Mut (o del Magnà). Les tasques consistiran en la recollida de brossa i residus, desbrossament i plantació d'arbres.

Aquestes accions es faran el 21 i 28 de febrer, 7, 14 i 21 de març a la font de Sant Muç, i el 7 i 21 de novembre al torrent del Mut, sempre de 10 a 13 h. La inscripció per ser voluntari és obligatòria i s’ha de fer, a partir d’aquest divendres 12 de febrer, a la web del CRAC.

Tot i que a Rubí d’Arrel disposa de material, es demana que qui compti amb desbrossadora, pales, pics, o aixades, les porti també, així com guants de treball.

Edificacions il·legals i deixalles al torrent del Mut

El torrent del Mut o torrent del Magnà és un torrent emblemàtic de Rubí que discorre a cavall de Can Ramoneda i Can Serra, i és el típic torrent encaixonat del paisatge vallesà. És un espai ben ombrívol, amb vegetació forestal i alguns arbres de dimensions imponents, que forma part de la Xarxa d’Itineraris que vam impulsar Rubí d’Arrel i el Centre Excursionista de Rubí.

Tal com expliquen aquestes dues entitats, abans del temporal Glòria, el torrent tenia una amplada molt més estreta però arran d’aquest temporal i de les “actuacions agressives que, posteriorment, ha dut a terme l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a instàncies de l’Ajuntament, han fet que aquest torrent hagi canviat substancialment la seva fisonomia”.

Així doncs, s’han retirat molts arbres grans, s’han perdut enormes troncs morts que feia anys que s’estaven descomponent de forma natural, s’ha incrementat en excés l’amplada del torrent i  s’ha deixat massa superfície sense coberta vegetal. “Ara tenim un torrent molt vulnerable a l’erosió en cas de pluges fortes, i que a més ha perdut part de la seva qualitat ambiental anterior”.

A més, asseguren que, “incomprensiblement”, el torrent encara té moltes deixalles (xarxes, bidons, etc.) que no es van treure quan es va aquesta neteja, i el tram baix encara està ocupat per edificacions il·legals que “fa anys que estan denunciades i que és responsabilitat de l‘Ajuntament retirar-les”.

Edificacions il·legals al torrent del Mut. FOTO: Cedida

Edificacions il·legals al torrent del Mut. FOTO: Cedida

Consolidar la recuperació de la històrica font de Sant Muç i garantir la seva conservació

Des de l’any 2012, diverses entitats i desenes de persones de Rubí han participat de forma col·lectiva per tirar endavant el projecte “Recuperem la font de Sant Muç”.

Gràcies a aquesta iniciativa social, s’ha pogut recuperar aquesta font històrica, “que s’havia perdut en un mar d’esbarzers i deixalles”, i s’han dut a terme, anualment, accions i activitats per garantir-ne la conservació i la seva socialització per part de la població local.

En aquest cas, la fita seria doble. D’una banda, consolidar la recuperació de la font, i de l’altra, ampliar l’espai d’ús social al seu voltant, per disposar d’una important zona de lleure sostenible per als aplecs i les activitats que es realitzen en aquest punt del territori.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.