La nova Prefectura de Mossos justifica el relleu de Toni Rodríguez

L'intendent, que ha estat substituït com cap d'anticorrupció, serà el responsable de la comissaria de Rubí

La nova Prefectura dels Mossos d'Esquadra assegura que el relleu de l'intendent Toni Rodríguez com a cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal s'ha fet perquè calia "un nou estil directiu". Se'l considera un bon policia i se li reconeix la feina que ha fet, però es considera que la seva manera de dirigir no és la més adequada per l'estil que es vol donar en la nova etapa del cos.

El seu substitut és l'intendent Ramon Chacón, fins ara sotscap i mà dreta de Rodríguez. Amb això, es vol evidenciar que el canvi no respon, en cap cas, a suposades pressions polítiques per les investigacions anticorrupció que dirigia la CGIC contra polítics catalans com Laura Borràs o Miquel Buch.

Més info: L'intendent Toni Rodríguez estarà al capdavant de la comissaria de Rubí

A més, el cap de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), Joan Carles Granja, també va ser escollit per Rodríguez, així com el cap de la unitat anticorrupció. De fet, fins ara era el mateix Chacón qui supervisava els atestats de la unitat anticorrupció, i la nova Prefectura recorda i destaca que aquest intendent ha passat pels tres nivells d'investigació del cos fins arribar al seu màxim nivell. Amb aquests antecedents, la recent nomenada cúpula policial s'ha volgut defensar de les crítiques dels últims dies a aquest i altres canvis. 

No hi ha destins que siguin un "càstig" o represàlia

Rodríguez ha estat nomenat cap de la comissaria de Rubí, lloc on vivia temporalment i destí al qual no es va oposar, tot i no ser de la seva elecció. Els nous màxims responsables del cos consideren que els canvis són els habituals quan hi ha relleu a la cúpula de la policia catalana. A més, han justificat molts dels nomenaments, o dels comandaments que continuen al seu càrrec, pensant en les seves funcions concretes, aptituds i talent. Per això, opinen que no hi ha destinacions que siguin un "càstig" o represàlia, i confien que la professionalitat de tots els policies els faci donar el màxim en les seves noves funcions, a l'espera que en els propers anys també poden canviar de destí.

Més info: El conseller d'Interior assegura que els canvis a la cúpula dels Mossos no són "una purga"

Les principals idees que vol dur a terme la nova Prefectura són el reforç de la proximitat i la presència territorial, la feminització, l'adaptació als canvis socials i criminals, la millora tecnològica del cos, el manteniment de les bones relacions institucionals amb altres policies i judicatura, i una presa de decisions més coral. Una part d'aquestes funcions també podrien ser redefinides pel resultat de la comissió d'estudi del Parlament sobre el model d'ordre públic policial.

És en aquest marc que es referma que la col·laboració amb la judicatura, posada en qüestió els últims dies per les suposades pressions polítiques a Toni Rodríguez, és innegociable: "màxima col·laboració i lleialtat". 

La voluntat de fomentar la proximitat del cos es concretarà en el reforç de les regions policials. Després de molts anys de no convocar noves places de policia, la primera promoció que va sorgir el 2019 es va dedicar gairebé sencera a la ciutat de Barcelona, a causa de l'increment de la inseguretat i la manca d'efectius. En les properes promocions ja s'ha reequilibrat la distribució i en les que vindran s'intensificarà el reforç de les comissaries territorials.

Més info: Interior es compromet a incrementar el nombre de Mossos d’Esquadra a Rubí

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.