La PAH de Rubí exigeix solucions després del suïcidi d'un veí de Sants

Des de la plataforma alerten que el pitjor està per venir

Prop d'una vintena de persones de la plataforma contra els desnonaments (PAH) de Rubí i altres entitats ciutadanes, així com la regidora d'Habitatge, Ànnia García, s'han concentrat aquest dimarts a la tarda a la plaça Pere Aguilera per exigir solucions després de saber-se que un veí de Sants s'ha tret la vida quan anava a ser desallotjat. 

"No és un suïcidi, és un assassinat per tots els mitjans, els serveis i tothom que ha donat l'esquena. No s'està jugant amb l'habitatge, s'està jugant amb la vida de les persones", han explicat des de la PAH de Rubí.

En aquest sentit, la plataforma ciutadana ha recordat que el cas d'aquest veí, de 58 anys, que vivia sol i s'havia quedat a l'atur, "no és el primer ni l'últim", i alerta que el pitjor està per venir. "Hi ha moltes persones que estan molt pressionades, sense l'emparament de ningú o de serveis socials, ni ajuntaments ni polítics (...) Volem solucions".

 
I
Espelmes a terra i cartells que denuncien els desnonaments. FOTO: Redacció 

Respecte a la moratòria anti-desnonaments, vigent fins al 9 d'agost, i que en aquest cas el jutjat no va aplicar, des de la PAH de Rubí consideren que aquest fet sovint passa per desconeixement de les persones afectades o per l'assistència legal amb què compten, sovint amb advocats d'ofici.

Pel que fa al nombre de desnonaments previstos a la ciutat, des de la PAH de Rubí asseguren que hi ha molts pendents d'executar i que un cop passi la suspensió transitòria "tindrem molts problemes",  i expliquen que, malgrat la moratòria actual, tampoc s'han parat. "A partir del 9 d'agost serà tot fatal". 

Ha dit "un moment" i s'ha tirat pel pati interior del bloc

L'home resident a Sants s'ha tret la vida quan la comitiva judicial ha arribat al pis. Els ha obert la porta, ha dit "un moment" i s'ha tirat pel pati interior del bloc, segons ha avançat El País. L'home estava sol i el jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials perquè no complia els requisits per suspendre el desallotjament, segons han informat fonts judicials i municipals. 

La demanda per impagament de lloguer, presentada el mes de gener passat pel propietari de l'immoble, un particular, es tramitava en el jutjat de primera instància número 3 de Barcelona. En el moment de presentar la demanda, l'inquilí portava sense pagar des del mes de juny del 2020 (es tractava d'un contracte subscrit el 2018). Quan es va registrar la demanda, el mes de febrer passat, l'inquilí va sol·licitar justícia gratuïta, motiu pel qual es va paralitzar la tramitació de la demanda fins que se li va assignar un lletrat.

Quan des del jutjat es va entregar a l'inquilí la fitxa perquè indiqués si necessitava ajuda dels serveis socials, aquest no la va complimentar. Això implicava que el jutjat no tenia autorització per traslladar als serveis socials informació sobre el procediment. El jutjat va facilitar al demandat la informació de com podia accedir directament als serveis socials. 

La primera data fixada per al desnonament va quedar suspesa derivada de la sol·licitud i tramitació de la justícia gratuïta. La segona data fixada (primera efectiva) estava assenyalada per aquest dilluns. Dijous passat l'advocat del demandat va presentar un informe dels serveis socials al jutjat indicant la vulnerabilitat de l'inquilí i sol·licitant la suspensió del llançament. Amb les dades que es recullen a l'informe, el jutjat va desestimar la suspensió, ja que les circumstàncies que es recollien al document no són les que regula el reial decret com a vulnerabilitat que permeti la suspensió del llançament.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.