Pilar Morales: "La nostra àrea és un petit oasi"

La supervisora de la planta de maternitat de l'Hospital Universitari de Mútua Terrassa, centre de referència de molts rubinencs, ens explica com han viscut la crisi del coronavirus

La Pilar Morales és la responsable de l’àrea materno-infantil de l’Hospital Universitari de Mútua Terrassa, i té més de 20 anys a la seva esquena com a infermera. Reconeix que el coronavirus ha generat “incertesa i preocupació” entre el personal sanitari, sobretot pel que fa als seus familiars, ja que molts d’aquests professionals, en primera línia de foc des de l’inici de la pandèmia, han resultat contagiats.

Tot i això, la Pilar explica que la prioritat de la seva àrea és garantir el benestar de les mares i els nadons. “La nostra àrea és un petit oasi i no ho estem vivint potser com altres serveis d’hospitalització en primera línia que estan tractant els malalts simptomàtics per Covid-19”. A la planta de maternitat de l’hospital de Mútua Terrassa atenen dones gestants o que han de donar a llum, amb la possibilitat que algunes d’elles s’hagin contagiat per la Covid-19.

Més info: Miriam Moreno: "Quan em diuen que he donat positiu va ser tota una sorpresa"

Per sort, la Pilar ens recorda que la prevalença del virus en nadons és molt baixa o no pateixen simptomatologia greu. “Els nadons que hem tingut personalment i que la mare era positiva  han estat tots negatius, tant a la planta de maternitat com a neonats”.

I com viuen les embarassades la situació actual o si són positives per coronavirus? “Imagina’t. Durant les últimes setmanes o mes i mig, quan les mares ja estan pendents del part, amb molta por i neguit. És un moment molt important i estressant el naixement d’un fill. Aquest període està ennuvolant el que hauria de ser un moment molt especial i feliç”.

 

Tot i això, a l’hospital s’està actuant en els parts amb “normalitat”, com ja ens va avançar la llevadora Yolanda Mesalles en una entrevista al TOT Rubí, i mantenint procediments que s’han constatat com a molt beneficiosos per la mare i la criatura com el pell a pell, que consisteix en posar el nadó, acabat de néixer, nu i panxa avall, sobre el pit de la seva mare.

Més info: Yolanda Mesalles: “Hem actuat amb tota normalitat en els parts, tot i ser positius per Covid-19"

En aquest sentit, la Pilar explica que “les mares són en l’últim moment les que decideixen què volen fer, però intentem aïllar-los en habitacions conjuntament”, d’acord amb les recomanacions de les societats  internacionals i expertes, i amb el suport de la comissió d’infecciosos. “Afavorim que l’acompanyant, la mare i el nadó visquin aquest moment conjuntament. En casos molt excepcionals es decidiria aquesta separació tant del nadó com de la mare”.

La Pilar també aclareix que l’acompanyant de l’embarassada ha d’anar amb l’equip de protecció individual i la mare amb mascareta si és positiva per coronavirus, tot i que  se la pot treure en el moment del part pròpiament i quan està empenyent, ja que el personal sanitari que l’acompanya també està degudament protegit.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.