La plantilla d’Ipagsa a Rubí anuncia una vaga indefinida

L’empresa d’arts gràfiques negocia ja l’acomiadament de 61 treballadors a la fàbrica de Rubí

Els treballadors i treballadores d’IPAGSA, empresa amb seu a Rubí, i dedicada a la comercialització de productes d’arts gràfiques, anuncien que iniciaran una vaga indefinida a partir del dijous 18 de juny, en protesta contra la presentació d’un expedient d’acomiadament col·lectiu que afecta la totalitat de la plantilla, integrada per 61 persones, i dos professionals del transport en règim d’autònoms.

La mobilització es desenvoluparà “contra l’actitud d’absolut immobilisme i manca de voluntat negociadora” per part de la multinacional, que asseguren que no ha plantejat cap tipus de mesura (reduccions salarials, expedients temporals...) que poguessin pal·liar o reduir l’impacte de l’ERE.

L’empresa tanca dos anys i mig després de ser adquirida per AGFA

Segons informen des del Col·lectiu Ronda, l’expedient preveu l’extinció de tots els contractes i la desaparició de l’empresa que, abans de la seva adquisició per part de la multinacional belga AGFA, al setembre 2018, havia arribat a ser el quart productor mundial del seu segment d’activitat.

Els representants de la plantilla acusen AGFA de no plantejar cap tipus de mesura alternativa als acomiadaments i consideren que la present situació és fruit de les decisions organitzatives de la que havia estat la seva competidora, orientades a provocar el tancament per tal d’integrar en la seva pròpia estructura les tecnologies desenvolupades per IPAGSA i la seva extensa xarxa de clients.

“El procés viscut des de l’adquisició ha estat un veritable espoli de la nostra tasca en matèria de desenvolupament tecnològic i una apropiació en tota regla de la xarxa comercial d’Ipagsa”, expliquen a través d’un comunicat, i afegeixen que “no van voler comprar una empresa que en aquell moment era un referent mundial sinó quedar-se amb un competidor, treure profit de les seves innovacions i aprofundir en la seva estratègia de traslladar tota activitat productiva als mercats asiàtics, amb menors costos salarials associats”.

Josep Pérez, advocat de Col·lectiu Ronda que assessora la plantilla d’IPAGSA en el procés negociador de l’acomiadament col·lectiu assegura que “aquesta és una història que es repeteix una i altra vegada en processos d’adquisició d’empreses catalanes per part de grans multinacionals, gairebé sempre amb trets molt similars. Es compra la marca, la quota de mercat aconseguida amb molts anys de treball dur, els coneixements tècnics i després es deixa morir tot i haver estat empreses perfectament rendibles i competitives internacionalment com és el cas la pròpia Ipagsa”.

Segons Pérez, això és possible “per les extremes facilitats que la nostra legislació aporta per afavorir aquesta forma de procedir. S’està permetent que es desmantelli sense conseqüències el nostre teixit industrial i productiu mitjançant fórmules extractives, pràctiques quasi colonials, que aquí només deixen atur, precarietat i un desert industrial”.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.