Projecten una línia d'alta tensió des del Segrià fins a Rubí

L'Ajuntament de Torrebesses ja ha anunciat al·legacions contra el projecte de construcció de la línia d'alta tensió entre Maials i Rubí

Forestalia Renovables projecta una línia d'alta tensió de 220 kV per transportar l'energia d'instal·lacions solars i eòliques al Segrià i les Garrigues fins a Rubí, on enllaçaria amb la xarxa de distribució de Red Eléctrica. La línia evacuaria des de la subestació transformadora (SET) Cirerer, projectada a Maials (Segrià), l'energia generada per dos parcs solars i tres plantes fotovoltaiques de l'entorn i, des la subestació Granyena (Garrigues), l'energia d'altres cinc plantes fotovoltaiques properes, instal·lacions que sumen 327,5 MW instal·lats. 

 

Una part del traçat d'aquesta línia d'alta tensió està vinculada amb la tramitació del parc eòlic Pla de Cirerer (33MW), projectat per Forestalia Renovables al terme de Maials. Per connectar aquest parc eòlic a la xarxa de transport de Red Eléctrica, el projecte preveu diferents infraestructures elèctriques per transformar i transportar l'energia generada fins al punt de connexió a la SET Rubí. Entre aquestes, s'inclouen la subestació transformadora Cirerer, que també promou a Maials, i la construcció de la línia d'alta tensió de 220 kV entre la SET Cirerer i la SET L'Albi, ambdós projectes inclosos dins de la mateixa tramitació que el parc eòlic Pla del Cirerer.

La SET Cirerer evacuaria a través de la línia d'alta tensió projectada l'energia produïda pel parc eòlic Pla del Cirerer, a més del parc eòlic Mangraners i de les plantes fotovoltaiques Planes de l'Ovella, Els Emprius i Pla dels Caçadors. Així mateix, des de la subestació transformadora Granyena s'enviaria l'energia d'altres cinc plantes fotovoltaiques que es promouen a l'entorn, les de Mallols 1, Mallols 2, Els Rasos, Els Vedats i Aubagues.

Segons el projecte que es tramita, el tram de la línia d'alta tensió entre les subestacions de Maials i l'Albi seguirà "criteris de funcionalitat, impacte ambiental i econòmic, cercant el traçat òptim per al correcte funcionament de la instal·lació". Aquesta línia d'evacuació de 220 kV s'iniciaria a la SET Cirerer amb un circuït aeri, fent entrada i sortida a la SET Granyena, i continuaria el seu recorregut fins a la SET L'Albi. La resta del traçat entre l'Albi i la subestació de Rubí, punt d'entrega de l'energia, serà objecte d'un altre projecte. Aquestes instal·lacions suposarien un total de 327,5 MW instal·lats i tenen la seva evacuació concedida en la SET Rubí, propietat de Red Eléctrica.

La línia d'alta tensió SET Cirerer-SET Rubí compartiria traçat amb la també línia d'alta tensió SET l'Albi-SET Pierola, que a través d'un altre circuit de 220 kV situat més a l'est i que permetria l'evacuació d'altres sis instal·lacions eòliques i fotovoltaiques projectades entre les demarcacions de Lleida i Tarragona. En concret es tracta, de les plantes solars el Jepet, Pla del Marquet i els Comellars i dels parcs eòlics Els Gorgs, Coll de Targa i les Guàrdies, que entre les sis sumen 226,5 MW.

Al·legacions de municipis contra el projecte

L'Ajuntament de Torrebesses (Segrià) ja ha anunciat la intenció de presentar al·legacions contra el projecte de construcció de la línia d'alta tensió entre Maials i Rubí, mentre que altres consistoris del Segrià i les Garrigues afectats pel traçat també s'ho estan plantejant.

L'alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, considera que per evacuar l'energia d'instal·lacions eòliques i solars s'hagi de construir una línia elèctrica d'un centenar de quilòmetres "no té ni cap ni peus", sobretot per l'afectació mediambiental que comportarà en tot el seu traçat. "No té sentit que perquè un parc eòlic se'n pugui beneficiar, s'embruti mig Catalunya", afegeix Urrea. Així mateix, assenyala que la llei estableix que "l'energia s'ha de produir al lloc més pròxim d'on es consumeix". A la vegada, l'alcalde de Torrebesses adverteix de la possibilitat que aquesta línia d'alta tensió pugui anar més enllà de Maials i arribar fins a l'Aragó.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.