Rebuig a eliminar els jutjats de violència sobre la dona en diferents municipis, entre ells Rubí

La Llei de Protecció Integral va habilitar jutjats de Violència de Gènere a cada jutjat per facilitar la proximitat en el procés de denúncia

Rebuig a la proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de centralitzar els jutjats de violència sobre la dona en un únic municipi per comarca i eliminar els que ara existeixen en diverses localitats de tot Catalunya, com el de Rubí.

En aquest sentit, el plens municipals de les ciutats d'Esplugues i el Prat de Llobregat, que precisament han registrat les tres últimes víctimes per violència masclista a Catalunya, han rebutjat la proposta del TSJC. Una decisió que en el cas d'Esplugues suposaria derivar tots els casos al jutjat de Sant Feliu de Llobregat i al de Gavà els del Prat. De manera unànime, els grups municipals de tots dos municipis, en forma de declaració institucional a Esplugues i de moció conjunta al Prat, han lamentat que la redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de l'atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista.

 

La Llei orgànica 1/04 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va habilitar jutjats de Violència de Gènere (VIDO) a cada jutjat, per tal de facilitar la proximitat en el procés de denúncia i guanyar en especialització i sensibilitat. La proposta del TJC doncs, aniria en el sentit contrari adduint l’escassa càrrega de treball d’alguns d’aquests jutjats.

Els municipis afectats per aquesta mesura serien Esplugues, el Prat, Martorell, Santa Coloma de Gramenet, Mollet del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Cerdanyola del Vallès i Rubí.