Es reprèn la distribució de Janssen a Europa

Malgrat catalogar un reduït nombre de casos estranys de trombosi com a "efectes secundaris infreqüents"

Johnson&Johnson reactiva la distribució de la vacuna Janssen a la Unió Europea. Així ho ha anunciat aquest dimarts la companyia després que l'Agència Europea del Medicament hagi reafirmat l'aval a la vacuna, malgrat catalogar un reduït nombre de casos estranys de trombosi amb trombocitopènia com a "efectes secundaris infreqüents" del vaccí. La multinacional ha assegurat que entregarà els 200 milions de dosis comprades per la UE, però no ha concretat si abans del juny podrà enviar els 55 milions promesos. "Continuem creient que els beneficis superen els riscos", havia dit la multinacional poc abans que es fes públic el dictamen de l'EMA.

 

El regulador de la UE ha assegurat que el risc de patir aquests casos és "molt baix" i continua recomanant l'ús del vaccí. Per ara, no ha pogut identificar factors o edats de risc concrets. "Estem segurs que es pot administrar adequadament", ha dit la directora de l'EMA, Emer Cooke, en una roda de premsa per explicar la revisió dels científics.

L'anunci de l'EMA també hauria de permetre desbloquejar 146.000 dosis de Janssen a l'Estat espanyol.

Paralització de la vacuna

L'agència de Salut dels Estats Units va recomanar a principis de la setmana passada la suspensió de la vacuna Janssen per sis casos estranys trombosis entre gairebé 7 milions de vacunats als EU. Johnson&Johnson va paralitzar les entregues a la UE arran d'aquesta decisió, tot i que el vaccí monodosi tenia el vistiplau del regulador europeu des de mitjans de març.

A més, la companyia va demanar que no s'administressin les dosis que just havien començat a rebre els països de la UE. Diversos governs europeus, entre ells l'espanyol, ho van acceptar, però d'altres com el francès, van decidir utilitzar igualment les vacunes rebudes, ja que continuaven tenint l'aval del regulador europeu.

Brussel·les no es va oposar a l'aturada imposada per la companyia, però va demanar al seu principal proveïdor, Pfizer-BioNTech, un avançament de 50 milions de vacunes per suplir el potencial buit que pogués deixar Johnson&Johnson.

Abans de l'aparició dels casos rars de trombosi, la UE esperava rebre 55 milions de dosis de Janssen entre abril i juny. La multinacional encara no ha confirmat si mantindrà el compromís malgrat el retard.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.
Més informació