Rubí sense Abocadors interposarà una querella per l’abocador de Can Balasc

Ho ha anunciat l’advocat de la Plataforma Rubí sense Abocadors

Aquest dimarts a la tarda, la Plataforma Rubí sense Abocadors ha anunciat en roda de premsa que vol presentar una querella penal contra l’Ajuntament de Rubí en cas que autoritzi la llicència urbanística de l’abocador de Can Balasc.

Ho ha comunicat l’advocat de la plataforma, Albert Calduch, qui ha repassat les irregularitats mediambientals per les quals el consistori podria denegar a TMA l’autorització de l’abocador, incloent-hi l’incompliment dels terminis per part de l’empresa, que fa escassos dies demanava a l'Ajuntament de Rubí la suspensió temporal de la tramitació de la llicència a falta d’un estudi d’impacte mediambiental.

La plataforma presentarà una querella contra el consistori tant si suspèn la llicència urbanística per obrir l’abocador, com si no ho fa i l’autoritza. En aquest cas ho faria per prevaricació i delicte ecològic.  

Segons ha manifestat Calduch, la llicència per obrir l’abocador es va demanar en el 1994 i des d’ençà que hi hagut molts canvis legislatius, s’han construït moltes cases i una escola a 700 metres. A més, l’advocat de la plataforma ha explicat que el futur abocador s’ubica en una antiga extractiva anomenada La Sibila “tot i que l’empresa juga a confondre però la documentació gràfica situa el forat de l’abocador en aquest punt” i, per llei, les activitats extractives s’han de reomplir i restaurar, “però no amb un abocador, està prohibit”.

També ha mencionat que aquest tipus d’activitats han d’anar en sòl industrial i la zona on se situa ara el forat de l’abocador és agrícola, viu una espècie protegida de fauna, i és adjacent a un corredor biològic que pot afectar a la seva biodiversitat. “Qualsevol d’aquestes raons és suficient perquè l’Administració suspengui l’activitat”.

La Plataforma Rubí sense Abocadors ha fet l'anunci a la seu dell CRAC. FOTO: Redacció

   

Reunió amb la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat

Montse Rousse ha explicat que aquest dilluns s’han reunit  membres de la plataforma amb Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat. Rousse ha valorat positivament la trobada ja que, tot i el cert “desconeixement del tema” pel que fa a les al·legacions i les reivindicacions de la plataforma, “s’han preocupat i ho valoraran amb els seus serveis jurídics”.

Rousse ha declarat que “no li podem posar tan fàcil a l’empresa d’obrir un abocador per un projecte de 1994, ja no estem en aquest escenari. L’empresa té uns drets però nosaltres també en tenim”.