Rubí i Els Guiamets, les dues poblacions on va viure Neus Català, s'agermanen

Neus Català Pallejà penúltima supervivent del camp de concentració de Ravensbrück

Rubí i Els Guiamets han oficialitzat aquest dissabte el seu agermanament amb la signatura d'un acord entre ambdues alcaldies. Les dues poblacions on va viure Neus Català Pallejà, penúltima supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, refermen d'aquesta manera el seu compromís per a la recuperació i reparació de la memòria històrica. 

L'agermanament s'ha celebrat a Els Guiamets, fins a on s'han desplaçat l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez i el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro. A l'acte també hi ha intervingut Margarita Català, qui s'ha referit a l'etapa que va viure la seva mare a Rubí després de l'exili a França, "com una veïna més", i han assistit familiars i persones del poble que van tenir l'oportunitat de conviure amb ella. 

L'alcaldessa de Rubí ha assegurat que "amb aquest acte d'agermanament, refermem aquests llaços i visibilitzem el llegat de la Neus: la seva lluita per les llibertats, una innegable resistència davant la repressió i una integritat que la va acompanyar tota la vida". 

D'altra banda, l'alcalde d'Els Guiamets, Miquel Perelló, ha aprofitat la seva intervenció per lamentar que la lluita antifeixista de Neus Català mantingui la vigència tants anys després.

En el marc de la visita a Els Guiamets, autoritats i familiars de Neus Català han pogut recórrer alguns indrets significatius, com l'escultura Solidaritat, de l'artista Ció Abellí, dedicada a Neus Català i a les persones que lluiten de manera solidària per travessar murs impossibles. La comitiva també s'ha aturat davant l'antiga casa de la supervivent de Ravensbrück, on es troba instal·lada una Stolperstein que recorda la seva deportació.

 

Més info: Rubí ret homenatge als rubinencs deportats pel nazisme

La plaça Nova de Les Torres es dirà plaça Neus Català
La formalització de l'agermanament amb Els Guiamets permetrà un continu intercanvi entre les dues poblacions en relació a la recuperació i reparació de la memòria històrica. S'espera que una representació de la localitat d'El Prioritat pugui retornar la visita a Rubí en pocs mesos, coincidint amb el canvi de nom de la plaça Nova per plaça de Neus Català Pallejà.

Més info: La plaça Nova de Les Torres passarà a dir-se plaça de Neus Català i Pallejà

Segons ha declarat el regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, "la Neus Català va dedicar tota la seva vida política posterior a l'exili a recuperar el testimoni dels deportats. Un dels objectius de l'agermanament és continuar aquesta tasca a favor de la memòria històrica, tenint en compte que a Rubí tenim onze deportats, i eixamplar aquesta xarxa a tants organismes com sigui possible".

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat:

  • Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.
  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Rubí i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 51 03 75 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic.