Rubí homenatjarà les víctimes del nazisme amb onze llambordes commemoratives

El 21 de setembre hi haurà un acte simbòlic i la col·locació d’onze llambordes en record dels rubinencs empresonats en camps de concentració nazis

“Aquell que no coneix la seva història està condemnat a repetir-la”. Amb aquesta cèlebre frase es podria resumir l’objectiu de l’acte simbòlic que tindrà lloc el pròxim 21 de setembre a Rubí i que consistirà en la col·locació d’onze llambordes en record dels rubinencs detinguts en camps de concentració nazi.

Les llambordes, de llautó daurat i on figura el nom i altres detalls essencials de cadascuna de les víctimes, han estat creades per l'artista alemany Gunter Demnig. Les peces s’anomenen Stolpersteine, un terme alemany que vol dir 'pedres que ens fan ensopegar'.

L’acte d’homenatge del 21 de setembre, Dia Mundial de la Pau, tindrà lloc davant l’Ajuntament, al carrer Narcís Menard, i consistirà en la instal·lació de les llambordes prop d’on van viure dos dels rubinencs homenatjats: els germans Enric i Joaquim Aragonès Campderròs. La resta d’Stolpersteine seran col·locades aquell mateix dia per personal del consistori en aquells punts de la ciutat que van ser l’última residència dels deportats.

"És el tornar a casa d'aquestes persones", ha explicat Pau Navarro, regidor de Memòria històrica, aquest dimecres a la sala de l’Ajuntament de Rubí. El regidor ha recordat que el govern municipal va signar un conveni amb l’Amical de Mauthausen, “que està darrere d'aquesta iniciativa, juntament amb el Memorial Democràtic de Catalunya”, i un agermanament amb la localitat d’Els Guiamets, on va viure Neus Català, supervivent de l'Holocaust nazi.

Per a l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, aquest moment ha arribat “per fi”, i ha assegurat que “el 21 de setembre farem els que ens toca per la ciutat. Un homenatge a totes les persones que van perdre la vida”.

Durant l’acte s’ha explicat que les famílies dels onze rubinencs als quals es dedicaran les Stolpersteine estaven informades que aquest dimecres 22 de juliol s’havia fet la rebuda de les llambordes però “a causa de la pandèmia no es podia fer d'una altra manera i esperem que estiguin el dia 21”.

Detall de les llambordes que custodia l'Ajuntament de Rubí i es col·locaran el 21 de setembre. FOTO: Redacció

 

Període d’exposició temporal a la Biblioteca municipal

Les onze llambordes commemoratives es troben ara custodiades a l’Ajuntament de Rubí i entre l’1 i el 18 de setembre s’exposaran a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler perquè tothom les pugui veure de prop, juntament amb informació del context històric d’aquell moment “per sensibilitzar la ciutadania que això no pot tornar a passar”.

En aquest sentit, Pau Navarro ha avançat que s’està treballant la part educativa d’aquest tipus d’accions en centres escolars de la ciutat i que probablement es crearà un itinerari on s’indicarà la situació de les llambordes repartides per la ciutat. “És una llavor per a l’erradicació del feixisme”.

Llambordes en record de les víctimes del nazisme que s'instal·laran a diversos municipis, entre ells Rubí. FOTO: ACN

  

Art al servei de la memòria col·lectiva històrica

El projecte de les Stolpersteine va néixer als anys 90, quan Demnig es va interessar per honrar de forma artística els homes i dones deportats i assassinats pel nacionasocialisme. L’alemany va crear aquest monument exhortatori de llautó, on consta el nom de la víctima i algunes de les seves dades essencials. Les Stolpersteine es col·loquen a les voreres, pròximes a l’última residència de les persones homenatjades abans del seu arrest o deportació.

Si no hagués estat per la situació de pandèmia, el mateix artista les hauria col·locat a Rubí.

Els rubinencs deportats pel nacionalsocialisme són Enric Aragonès Campderròs, Joaquim Aragonès Campderròs, Francesc Bartroli Creus, Gregorio Beltran Jardiel, Joaquim Cardona Pareras, Jesús Montroig Cuartero, Antoni Òdena Òdena, Antoni Pereña Salas, Joaquim Rusiñol Folch, Andreu Vidal Almirall i José López de Letona Angulo. Alguns d’ells van ser alliberats, d’altres assassinats.

Actualment hi ha més de 60.000 llambordes d’aquest tipus distribuïdes en més de 1.800 ciutats d’una vintena de països. El Memorial Democràtic de Catalunya preveu instal·lar aquesta tardor 102 llambordes en tretze municipis de Catalunya, entre ells Rubí.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram . També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat des d'aquest formulari.