Rubí, municipi afectat per una intrusió de pols africana

Territori activa un avís preventiu per contaminació a Barcelona i municipis del voltant, com Rubí, per una intrusió de pols africana

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva conurbació arran d'una intrusió de pols africana. Segons Territori, el desplaçament de la borrasca Glòria ha afavorit el transport de la pols preveient nivells moderats i alts de partícules PM10 a Catalunya aquest dijous i els pròxims dies.

L'avís preventiu, la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, s'ha activat als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que integren la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric i que formen part del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, incloent-hi Rubí.

L'avís comporta, entre altres, indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat. i informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic, notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos i recomanar que s'aturin o redueixin activitats o obres amb materials pulverulents.

L’objectiu final de l'avís i les actuacions que se'n deriven és, segons Territori, reduir precisament les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

Municipis afectats

Els municipis afectats, a part de Rubí, són: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Recomanacions per reduir la contaminació

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats desplaçar-se a peu, en bicicleta o amb transport públic, regular la climatització de les llars baixant la temperatura del termòstat, i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades.