Rubí té un rei Baltasar de veritat

L’Ajuntament de Rubí informa que des de l’any 2000 el rei Baltasar és de pell negra

La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra i el col·lectiu d'actors Tinta Negra han llençat la segona edició de la campanya 'Per un Baltasar de veritat', que pretén que totes les cavalcades de Reis del 2020 siguin "inclusives" i "prescindeixin del betum i tinguin un rei i patges de debò".

D’aquesta manera, Casa nostra, casa vostra i Tinta Negra reediten la campanya per denunciar que la tradició de representar el rei Baltasar amb persones blanques pintades de negre i exagerant els trets facials és racista. "La pràctica de disfressar-se i caracteritzar-se els blancs de negres es coneix al món anglosaxó com a 'blackface', és racista i té un origen colonial", expliquen.

Els col·lectius recorden que en l'edició del 2019, 32 de les 43 capitals de comarca catalanes ja van prescindir del betum –vuit menys que l'any anterior-, i remarquen que ciutats com Girona o Reus es van sumar a la iniciativa. A Rubí, tal i com informa l’Ajuntament, el rei Baltasar tornarà a ser de veritat i ho és així des de l’any 2000.

Al vídeo de la campanya engegada pels dos col·lectius, Baltasar demana a tots els ajuntaments que vetllin perquè el 2020 pugui "portar la màgia" a la ciutat, perquè lamenta que l'any anterior a alguns pobles se li va fer "impossible" arribar-hi, i demana a la població que s'uneixi a la seva petició als consistoris. "Que no quedi cap cavalcada sense Baltasar de veritat", acaba. Els col·lectius, a més, han elaborat un mapa que registrarà tots els municipis catalans que s'hagin compromès "a prescindir de les cares embetumades" la nit de Reis. El mapa, publicat a la web de Casa nostra, casa vostra, s'anirà actualitzant a mesura que s'hi afegeixin ajuntaments.

A més, els col·lectius han fet una crida a la ciutadania perquè faci piulades a Twitter etiquetant els usuaris de regidors de Cultura, Festes o Joventut o les entitats responsables de la cavalcada amb l'etiqueta #BaltasarDeVeritat i els instin a organitzar "una festa inclusiva".