Rubí rendeix homenatge a Neus Català i a altres represaliats pel franquisme

L’acte organitzat per la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes s’ha celebrat a la Rambla del Ferrocarril

La Rambla del Ferrocarril de Rubí ha acollit aquest dissabte al matí l’acte d’homenatge de la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes als rubinencs i rubinenques víctimes de la repressió franquista.

IMG 8794

La concentració ha començat a les 12.30 h, moment en què s’han iniciat un seguit de lectures dedicades als veïns de la ciutat que van patir el franquisme de primera mà. No només s’ha recordat a Neus Català, veïna de Rubí i penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück, sinó que també s’ha volgut homenatjar a Paquita Cruz i al seu company, Juan Martínez, que ha estat present durant l’acte. També als familiars assassinats de la rubinenca Carmen Contero.

IMG 8814
IMG 8748

 

El regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro, ha comparegut i ha mostrat el seu agraïment a la Mesa de Catalunya: “Com a Ajuntament volem agrair que avui estigueu aquí homenatjant les persones que van ser represaliades, afusellades durant el franquisme i que eren veïns, fills i filles d’aquesta ciutat”. Navarro ha parlat dels protagonistes de l’acte, de Juan i de Paquita, i de com van participar any rere any en les accions de la ciutat a favor de la República, i de la implicació que té Rubí amb aquesta qüestió de memòria històrica. “El compromís que té la ciutat amb aquesta causa, ara que tenim la regidoria de Memòria Històrica, suposa un impuls i posarem en valor la feina feta, però hem de donar un pas endavant”, ha expressat Navarro.

 
IMG 8838

Durant la trobada s’han llegit diversos poemes del valencià Miguel Hernández, el poeta preferit de Paquita Cruz, i també de Federico García Lorca. A més, s’ha recordat la funció de la ciutat de Rubí l’any 1939, moment en què es va passar de 6.600 a 9.000 habitants al cens degut a l’arribada de refugiats.   

La presidenta de l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT), Montserrat Giné, ha explicat la funció de la Mesa de Catalunya i d’actes com el d’avui que fins ara celebraven cada últim dissabte de mes a la plaça Sant Jaume de Barcelona. “Aquest any vam decidir que com a desè aniversari fer-ho a les diferents localitats de les diferents associacions que componen la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes.”, ha comentat Giné.

IMG 8844

 

Més informació